Kesärenkaiden vaihdossa käytettävä maalaisjärkeä – asiaan tulossa tilapäistä joustoa

Nastarenkaiden viimeinen luvallinen käyttöpäivä on 20. huhtikuuta. Koronaviruspandemian vuoksi renkaiden kausivaihdon suhteen ei kannata kuitenkaan stressata.

Nastarenkaita saa nykyisen lainsäädännön mukaan käyttää myös 20.4. jälkeen, jos sää tai keli sitä edellyttää.

– Elämme juuri nyt poikkeuksellisia aikoja, ja meiltä Traficomista on kysytty menettelyohjeita siihen, jos renkaita ei pysty vaihtamaan viimeiseen vaihtopäivään mennessä. Maalaisjärjellä pääsee tässäkin asiassa jo pitkälle. Jos esimerkiksi säilytät renkaitasi rengashotellissa, kannattaa renkaanvaihtoaika sopia yrityksen kanssa. Näin vältyt jonottamiselta ja yritykset pystyvät jakamaan työkuormaansa paremmin heidän resurssejaan vastaaviksi, vinkkaa Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

– Seuraamme tilannetta ja pyrimme Traficomissa omalta osaltamme varmistamaan, että asiat järjestyvät poikkeusolot huomioiden.

Ilta-Sanomat kertoi 1.4. Poliisihallituksen poliisitarkastajan Maria Hoikkalan suulla, että poliisilta löytyy varmasti ymmärrystä, jos nastarenkaat rapsuttavat alla vielä 20.4. jälkeen.

Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos Kimmo Kiiski kertoi puolestaan Ilta-Sanomille, että myös ministeriössä on reagoitu koronapandemian seurausvaikutuksiin:

– Ministeriössä on tehty valmistelua sen suhteen, että voitaisiin tuoda tilapäistä joustoa nastarenkaiden vaihtamisvelvoitteeseen muuttamalla ajoneuvojen käytöstä tiellä annettua asetusta, jossa talvirenkaiden käytöstä säädetään. Yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta ajatus on, että renkaiden vaihdon vuoksi ei autoilijoiden tarvitse vaarantaa terveyttään.