Leirintäopas sai uuden verkkosivuston – mukavampi käyttää, ennustaa säänkin

Aurinkoisten leirintäalueiden jahtaaminen onnistuu karavaanareilta nyt aiempaa helpommin.

Leirintäoppaan sähköinen versio Leirintaopas.fi on uudistunut. Sivuston tekninen alusta rakennettiin perusteellisesti uudelleen, mikä paransi ennen kaikkea käyttönopeutta ja -mukavuutta. Yksittäisistä ominaisuuksista uusia ovat esimerkiksi reittihaku sekä leirintäalueiden ajantasaiset säätiedot. Myös ulkoasu sai uuden ilmeen.

Digioppaan ensimmäinen versio kuopattiin vain parivuotiaana, koska käyttäjäkokemus jätti joiltakin osin toivomisen varaa.

– Edellisen sivuston pohjalta saatiin kerätyksi kuitenkin arvokasta tietoa karavaanareista Leirintäoppaan kaltaisen palvelusivuston käyttäjinä. Tätä hyödynnettiin uuden sivuston rakentamisessa, Caravan-lehden päätoimittaja Pauli Salokangas sanoo.

Salokankaan mukaan Leirintäopas ansaitsi arvoisensa verkkosivuston supersuositun paperioppaan rinnalle.

– Uskallan veikata, että karavaanarit ottavat entistä isommalla joukolla myös sähköisen version omakseen, vaikka kävijämäärät olivat erittäin rohkaisevia jo viime vuonna. Kännykästä on nyt todella helppo katsoa, minne suunnataan seuraavaksi.

Uuden sivuston toteutti jyväskyläläinen Digitoimisto Dude. Projektikonsulttina toimi pitkän linjan digiekspertti Rami Aaltonen.

Noin viisisataa kohdetta

Kaikkiaan Leirintäopas listaa viitisen sataa leirintäaluetta ja matkaparkkia, joihin sopii asettua matkailuautolla tai -vaunulla. Hakuja voi suorittaa myös kahden eri reittipisteen välillä, jolloin karttaan ilmestyvät kaikki tärkeimmät kohteet reitin varrella. Eri leirintäkohteet on merkitty karttaan erivärisin tunnuksin.

Myöhemmässä vaiheessa karttapalvelu sijoittaa kartalle leirintäkohteiden lisäksi kaikki muutkin karavaanarille tärkeät paikat ja palvelut huoltoliikkeistä vuokraamoihin.

– Alan yrityksille sivusto tarjoaa monia mahdollisuuksia markkinointiin. Jo nyt esimerkiksi leirintäalueet voivat ostaa lisänäkyvyyttä etusivulta bannereina tai Viikon leirintäalue -osiosta, Salokangas muistuttaa.

Leirintäoppaan uuden verkkoversion käyttö on kaikille ilmaista vuoden 2019 aikana. Myöhemmin käyttöön otetaan sisäänkirjautuminen, joka toimii samoilla tunnuksilla kuin Karavaanarit.fi-sivustolla. SF-Caravanin jäsenille käyttö on jatkossakin ilmaista. Muille siitä tulee maksullista.

Palautetta toivotaan

Karavaanareilta ja leirintäyrittäjiltä toimitus toivoo palautetta siitä, mikä palvelussa toimii ja missä olisi vielä kehitettävää. Myös tulevia uudistuksia tehdään käyttäjäkokemusten pohjalta.

Toistaiseksi kehittäjien ideapalavereissa esiin ovat nousseet toiminnallisuuksina muun muassa kieliversiot, mobiilisovellus, offline-käyttömahdollisuus ja leirintäpaikan varaaminen kohdealueelta.

– Eihän tällainen portaali ole koskaan täysin valmis. Nyt meillä on kuitenkin mainio alusta, jonka päälle rakentaa. Se on kehitelty ajatellen sellaisia tarpeita, joista emme tiedä välttämättä vielä itsekään, Salokangas sanoo.

Oppaan leirintäaluetiedot perustuvat alkuvuodesta leirintäyrittäjille postitettuun kyselyyn. Yrittäjät ovat tarkistaneet painetussa oppaassa julkaistut tiedot, ja heillä on ollut mahdollisuus tehdä sisältöihin muutoksia.

– Digipuolella tietojen siirto vanhalta sivustolta uuteen ja toisaalta kaiken infomaation päivittäminen printtioppaan pohjalta on ollut jälleen kerran mittava projekti. Toivommekin ilmoituksia mahdollisista virheistä, jos sellaisia digioppaassa esiintyy, Salokangas sanoo.

Tutustu Leirintäoppaan verkkoversioon tästä.