Matkailuajoneuvojen lukkomurheet ovat yleisiä – ja osa vioista aiheutetaan itse lukkosulalla

Ruotsin suurin matkailuajoneuvomyyjä Forsbergs Fritidscenter julkisti syyskuun alussa tilaston syistä, minkä vuoksi matkailuautot ja -vaunut olivat tulleet heille korjattavaksi tai huollettavaksi. Data-analyysi kattaa tiedot 5300 matkailuajoneuvosta elokuusta 2021 elokuuhun 2023.

Aineiston perusteella ajoneuvojen yleisimmät ongelmat liittyivät oviin, niiden kahvoihin ja lukkoihin, toiseksi eniten ongelmia oli sähköjärjestelmien kanssa.

Caravan-lehti jututti Lahden Caravan-messuilla Helsinki Caravanin Esa Muurosta lukkomurheista.

– En pitäisi lukkoja kuitenkaan ihan niin isona ongelmana sikäli, että niin kauan kun on saatavissa kohtuulliseen hintaan ratkaisuja, tilanne on varsin ok, Muuronen sanoo.

Lukkosula on pahasta

– Meille tulevat yleisimmät lukkojen ongelmat liittyvät pieniin jousiin. Lukoissa on ollut turhan heikkoja jousia, jotka katkeilevat, ja niitä joudutaan vaihtamaan. Jousien saatavuudessakin on ollut välillä vaikeuksia. Onneksi jousia on ryhdytty vähän vahvistamaan.

Lukkoja ei huolleta osana huolto-ohjelmia, ellei asiakas sitä erikseen halua. Mutta luovutushuollon yhteydessä katsotaan lukotkin. Jos ne takertelevat, tarvittaessa käytetään vaikka aseöljyä, Helsinki Caravanin Esa Muuronen kertoo.

Muurosen mukaan jonkin verran on ongelmia lukkosylintereissä, joista näkee, jos lukkoja on pidetty huonosti. Osassa näkyy lukkosulan käyttämisen seuraukset.

– Lukkosula vie perusrasvan pois, jolloin lukko alkaa ruostua ja hapettua ja haitat eivät enää toimi siten kuin niiden on suunniteltu toimivan. Lukkoihin voi käyttää lukko- tai aseöljyä, mutta ei lukkosulaa.

–  Jos oven varsinainen lukko on rikki, en suosittele, että se jätettäisiin sellaiseksi ja asennettaisiin vain turvalukko. Meillä on asiakastiedot ja alustanumerot, ja saamme tilattua päämiehiltä lukkosylintereitä. Jos lukkosylinteri on vaurioitunut, niitä kyllä pystytään vaihtamaan yllättävän vanhoihin ajoneuvoihin. Tänäkin vuonna olemme toimittaneet avaimia 1980-luvun ajoneuvoihin.

Lisälukoilla on oma roolinsa

Lahden Caravan-messuilla Caravan Tukun osastolla oli esillä valikoima Thulen turvalukkoja. Lukkopuolella on paljon kilpailua, ja Thulen lisäksi turvalukkoja valmistaa esimerkiksi Heosafe-lukoistaan tunnettu saksalainen Heosolution.

Lisäturvaa tuovia turvalukkoja voidaan asentaa esimerkiksi matkailuajoneuvojen ulko-oviin, luukkuihin ja takatalliin.

Caravan Tukun kaupallinen johtaja Jari Taskula kertoo lisälukoille olevan kysyntää. Pienempi paketti kädessä on yksi Thulen lukkomalleista. Isommassa paketissa on turvakahva, joka suljettuna taittuu oven eteen lukoksi. Avattuna turvakahvasta saavat esimerkiksi vanhemmat ihmiset paremmin tukea ajoneuvoon kiipeämiseen.

Esimerkiksi retkeilyautojen sivu- ja takaoviin on ollut suosittua hankkia lisälukitusta. Pontimena asennuksiin on toisinaan se, että ollaan lähdössä reissuun esimerkiksi Manner-Eurooppaan. Turvalukoilla saadaan paitsi lisää turvaa myös mielenrauhaa.

Keskustelu

 1. Markku Korhonen

  Minulta katkesi byrren keskiovesta jousi. Otin yhteyttä merkki korjaamoon, läheteltiin kuvia ja auton tietoja sillä tuloksella että autossani ei kuuluisi olla tälläistä lukkoa, mutta kun on. Ko jousta ei löytynyt mistään, jos maahantuoja rupeaisi valmistajalta kyselemään vuosimallin ym. mukaan osa saattaisi löytyä muutamassa viikossa. Kyseessä 2015 mallin auto. Lukko tyypiltä sellainen että keskellä kahva ja varsinaiset lukitusosat ovessa ylhäällä ja alhaalla. Kuulema molemmat yksiköt pitäis ostaa jos löytyy, tai koko ovi uusia, mihin en oikeen usko. Kyseessä halvimmillaan noi lukot useita satasia. Loppu tulema ostin 1mm pianolanka hinta 3€ 5metrin paketti. 2 harjoitus jousta ja kolmas on toiminut nyt 2 vuotta hyvin, ja”varaosaa” vielä jäljellä 4,5m.

  Kommentoitu 0 kertaa

  Vastaa

 2. TIMO LEHTOSAARI

  Lisäksi useampaan pääsee etuovista ruuvimeisselillä kahvan alapuolelta, jos kauhua haluaa kaivella niin youtube kertoo karua kieltä kun hakee muutamaa merkkiä ainakin briteissä jo iso riesa ja jopa jälkiasenteisia haittasarjoja saa ainakin Ducatoon. Itse tein sisäpuolelle turvavyön alapultista leikarilla ketjun oven kaukalon sisäpuolen pultin alle niin ei tulla sisälle etuovista!

  Kommentoitu 0 kertaa

  Vastaa

 3. Risto Ranta

  Haittatappilukon avaamiseen menee osaavalta noin minuutti.

  Kommentoitu 0 kertaa

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *