Matkaparkeissa parkkisakkoja henkilöautoille – alueiden merkitsemisessä virheitä

Matkailuajoneuvoilla tapahtuvaan lyhytaikaiseen leiriytymiseen tarkoitetuissa matkaparkeissa ei saa pysäköidä muita henkilöautoja kuin vetoautoja. Monesta matkaparkista tosin puuttuu myös matkailuautojen pysäköinnin salliva lisäkilpi.

Monessa kunnassa on vastattu matkailuajoneuvomatkailun suosion kasvuun muuttamalla joku parkkipaikka tai hiekkakenttä kesäkuukausien ajaksi matkaparkiksi, joka on tarkoitettu matkailuvaunuyhdistelmillä ja matkailuautoilla liikkuvien maksuttomaan leiriytymiseen.

Matkaparkit on tarkoitettu lyhytaikaiseen leiriytymiseen, joten niissä saattaa olla myös sallitusta pysäköintiajasta kertova lisäkilpi.

Uusi tieliikennelaki – uudet liikennemerkit

Matkaparkki merkitään pysäköintipaikan P-tunnuksella ja sen alapuolella olevilla lisäkilvillä ”matkailuperävaunu” ja ”matkailuauto”. Tai näin matkaparkki pitäisi kilvittää, mutta yllättävän monessa paikassa käytetään vain matkailuvaunun sivuprofiililla varustettua lisäkilpeä.

Tässä tapauksessa pysäköintipaikan lisäkilvet sallivat matkailuvaunujen pysäköinnin kahden vuorokauden ajaksi. Jos matkaparkki olisi merkitty oikein, siinä olisi myös matkailuauto-lisäkilpi.

Tämä virheellinen merkitsemistapa johtuu siitä, että vanhassa, toukokuun loppuun saakka voimassa olleessa tieliikennelaissa oli matkailuajoneuvoille vain yksi lisäkilpi. Matkailuvaunun kuvalla varustettu lisäkilpi numero 835 tarkoitti sekä matkailuvaunuja että matkailuautoja.

Kesäkuun alussa voimaan astuneessa uudessa tieliikennelaissa matkailuvaunun sivuprofiililla varustetun lisäkilven numero on H12.5. Tämä matkailuperävaunu-lisäkilpi tarkoittaa nykyään vain ja ainoastaan matkailuvaunua, sillä matkailuautot saivat oman lisäkilven (H12.6.).

Kilpi H12.5 sekoitetaan helposti matkailuvaunun sivuprofiililla varustettuun palvelukohteen opasmerkkiin. Tämä matkailuajoneuvoalue-merkki G18 (ennen numero 734) kertoo nimensä mukaisesti, että edessäpäin on matkailuajoneuvoalue – joka voinee olla myös matkaparkki.

Matkailuperävaunu-lisäkilpi sallii tietysti myös vetoauton pysäköimisen, mutta pysäköinninvalvojilla lienee erilaisia näkemyksiä siitä, voiko matkaparkissa pysäköidä yhtä vaunua kohden useamman henkilöauton.

Keskustelu

  1. Ari Kivirasi

    Miksei näihin juttuihin laiteta aina kuvaa siitä merkistä johon viitataan?
    Kuka tuollaisia numeroita edes tietää saati muistaa..merkki G18 (ennen numero 734)

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.