Norja valmistelee turistiveroa – paljon työtä on kuitenkin yhä edessä

Norjan hallitus esittelee helmikuun alussa matkailualan suunnitelman, jossa on useita toimenpiteitä matkailun vahvistamiseksi. Osana tätä työtä elinkeinoministeri esitteli tammikuun lopussa ratkaisuvaihtoehtoja turisteille suunnatusta maksusta. Turistiveron sijasta hallitus puhuu mieluummin esimerkiksi vierailijamaksusta tai tukimaksusta.

Hallituksen tiedotteen mukaan maan turistimagneetit, kuten Lofoottien ja Geirangerin alue, ovat viestineet tarpeesta pystyä rahoittamaan paremmin matkailuun liittyvien julkisten palveluiden tarjoamista. Kuluja turisteista aiheutuu paikkakunnilla muun muassa roskien ja vessojen siivoamiseen ja polkujen kunnossapitoon.

 – Matkailuala on erittäin tärkeä Norjalle. Se työllistää yli 180 000 ihmistä ja edistää arvon luomista ja innovaatioita koko maassa. Tavoitteenani on, että Norja kehittää maailman kestävintä matkailualaa, jossa on enemmän ympärivuotisia työpaikkoja, korkeampi kannattavuus ja entistä upeammat elämykset, sanoo tiedotteessa ministeri Jan Christian Vestre.

Parhaillaan tehdään lainsäädäntötyötä, joka mahdollistaa pilottihankkeiden toteuttamisen. Vielä on auki, mihin tai millaiseen yhdistelmään veloitus perustuisi: ratkaisun elementtinä ovat esimerkiksi majoituksen lisämaksu, pysäköintimaksu, risteilymatkustajamaksu ja päiväkäyntimaksu.

Norjan hallitus selvittää myös mahdollisuuksia ottaa käyttöön eräänlainen päiväkohtainen pääsylippu tiettyyn kaupunkiin/paikkaan – Venetsiassa keväällä 2024 testattavan mallin tapaisesti.

No kun muutkin…

Tiedotteessa muistutetaan majoitusveron olevan yleisin matkailijamaksumuoto Euroopassa. 20 Euroopan maata on ottanut käyttöön vierailijamaksut lyhytaikaista oleskelua varten.

Ennen kuin nykyiset kaavailut alkavat mahdollisesti hieman näkyä Norjaan reissaavan turistin kukkarossa, edessä on vielä paljon ja monenlaista työtä eikä vähiten lainsäädännön suhteen. Hallitus sanoo nyt ottavansa vahvasti elinkeinoelämän ja kunnat mukaan jatkotyöhön.

Hallitus lähettää esitykset kuultavaksi kesän aikana. Koska tarkoitus on edetä vauhdilla, yksi mahdollisuus on ottaa käyttöön suppeampi laki, jotta paikalliset vierailijamaksut voidaan ottaa käyttöön kunnallisilla määräyksillä.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *