Norjasta palaava ei saisi tuoda Suomeen yhtä omenaakaan – maarajan ylittämistä koskevat monet tullimuodollisuudet

Maata pitkin matkustaminen Suomen Lapista Norjaan ja takaisin on niin helppoa, että moni ei tule ajatelleeksi maiden välillä olevia tullimuodollisuuksia. Tulli katsookin tarpeelliseksi muistuttaa taas matkailijoita siitä, että Norja ei kuulu Euroopan unioniin, joten matkustamisessa Suomen ja Norjan välillä on monia tullimuodollisuuksia.

Jos rajan ylittää Norjaan ja mukana on tullattavaa tavaraa, on kuljettava tullitoimipaikan kautta, joita ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Polmak ja Näätämö.

Etenkin lemmikkien omistajien on syytä valmistautua jo ennakolta rajan ylitykseen. Kun saavut Tulliin, käy esittämässä lemmikin passi ja vaaditut todistukset tulliviranomaiselle. Lemmikillä pitää olla kunnossa EU:n tai Norjan lemmikkieläinpassi, tunnistusmerkintä ja voimassa oleva raivotautirokotus ja todistus annetusta rokotteesta.

Banaanin saa tuoda, omenaa ei

Kun matkailija palaa Norjasta Suomeen, mukana saa tuoda ostoksia henkilökohtaisissa matkatavaroissa veroitta ja tullitta enintään 300 euron arvosta. Verottomuuden ja tullittomuuden arvorajat eivät kuitenkaan koske alkoholia, tupakkatuotteita ja moottorikulkuneuvojen polttoainetta.

Tuoreita hedelmiä tai vihanneksia ei saa tuoda Norjasta ilman kasvinterveystodistusta, poikkeuksina vain ananas, banaani, durio, kookospähkinä ja taateli. Tullin mukaan yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, joten tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ei matkailija voi käytännössä tuoda EU:n ulkopuolelta.

Vaikka EU-maiden ulkopuolelta ei saa tuoda lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita, tässä asiassa Norja on poikkeus ja niitä saa tuoda. Tuomisten arvo ei kuitenkaan saa ylittää tuliaistuonnille asetettuja rajoja ja määrää on voitava pitää kohtuullisena henkilökohtaiseen kulutukseen.

Kalastajien ja kalan tuliaistuontia aikovien kannattaa muistaa, että Norja voi rajoittaa myös kalastustuotteiden vientiä maasta.

Norjan tullin ohjeita matkustajille (englanniksi)

Suomen tullin ohjeita Suomeen palaaville matkustajille

Lähde: Tulli

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *