Reissaaminen Norjassa kallistuu – lauttamaksuihin tuli kovia korotuksia

Ajoneuvon kuljettaminen maantielautalla norjalaisten vuonojen yli ei ole halpaa herkkua.

Monet paikalliset ihmiset ovat Norjan yleisradioyhtiön (NRK) mukaan kauhistelleet osana tieverkkoa olevien lauttojen hintojen nostoa vuoden 2020 alussa. Matkailuväki pelkää hintojen noston jo hieman vähentävän kustannuksista tarkkojen matkailijoiden intoa tulla Norjaan.

Pitkin rannikkoa joidenkin lauttaosuuksien hintaa on nostettu jopa 40 prosentilla. Julkisen mekkalan nostaminen on saanut perumaan jotakin hinnankorotuksia. Esimerkiksi Nordlandissa hinnat pidetään muuten vuoden 2019 tasolla, mutta hinnankorotus on voimassa kesä-, heinä- ja elokuussa.

Esimerkiksi turistien suosimalla Kystriksveien-rantareitillä ensi kesäkuukausien hinnat ovat 20 prosenttia korkeammat kuin kesällä 2019. Tälle reitille osuu kuusi maantielauttaylitystä, joista kaksi pisintä merimatkaa kestää tunnin ja lyhyin pätkä vain 10 minuuttia. Ne ovat toki itsessään hienoja elämyksiä komeissa maisemissa, mutta NRK:n mukaan hintaa pelkästään koko tieosuuden 6 lauttamatkalle kertyy esimerkiksi alle 7 metrin matkailuautolla (kuljettaja ja 1 matkustaja) noin 330 euroa, ellei käytössä ole jotain alennusta antavaa lauttakorttia. Henkilöautolla vastaavan reitin ajaminen maksaa lauttamaksujen osalta noin 180 euroa. Autoilijaa vastassa Norjassa on usein myös monia muita kuin lauttamaksuja, kuten silta- ja tunnelimaksuja, ja polttoainekin on kallista.

Maantielauttojen matkustushintojen nostoa perustellaan muun muassa sillä, että reittien ylläpito on erittäin kallista, ja jotta etenkin kesäkauden kasvavista liikennemääristä selvitään kunnialla, käyttöön joudutaan tuomaan 5 uutta lauttaa lisää.