Ruotsissa joka viides matkailuvaunu hylätään katsastuksessa – ja syykin on ymmärrettävä

Ruotsalainen katsastusyritys varoittaa ikääntyneiden matkailuvaunujen ja -autojen heikosta kunnosta.

Ruotsin valtiollinen katsastusyritys Bilprovningen on julkistanut tuoreeltaan tilastoja, joiden mukaan noin joka viidennelle viime vuonna katsastetulle matkailuvaunulle määrättiin korjausvaatimus ja uusintakatsastus. Matkailuautojen osalta lukema oli noin 15 prosenttia.

Tilastojen mukaan huomautettavaa on etenkin iäkkäissä matkailuvaunuissa. Noin 70 prosenttia vaunuista ja kaksi kolmasosaa autoista selvisi ilman minkäänlaisia huomautuksia.

Ruotsin suurimpiin yrityksiin alalla lukeutuva Bilprovningen katsasti viime vuonna noin 28 000 matkailuvaunua. Matkailuautoja Bilproningen katsasti viime vuonna 8 700, joista noin joka kolmannessa oli jotain huomautettavaa.

Moitittavaa useimmiten jarruissa

Eniten huomautettavaa oli vaunujen jarruissa. Tämä selittyy tietenkin sillä, että vaunut seisovat usein pitkiä aikoja paikoillaan esimerkiksi talvisin.

– Matkailuvaunun omistajan pitää olla varuillaan, jos jarrut jyskyttävät. Se on selvä merkki siitä, että ne kaipaavat säätämistä, sanoo Bilprovningenin katsastusvastaava Per-Anders Blommefors lehdistötiedotteessa.

Autojen osalta moitteet tulivat useimmiten pimeistä tai viallisista etu- tai takavaloista.

Kiinnostus matkailuajoneuvoja kohtaan on kasvanut myös länsinaapurissa, kun matkailu ulkomaille on pysähdyksissä. Ruotsissakin uusien ja vanhojen ajoneuvojen myynti käy kuumana, ja myös vuokrakalusto on tulevalle kesälle jo pitkälti varattu.

Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa matkailuvaunut on katsastettava ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua ostamisesta ja sen jälkeen joka toinen vuosi. Ruotsissa alle 3,5 tonnin matkailuautot katsastetaan kolmen vuoden jälkeen ja sittemmin vuosittain. Sitä painavammat autot kontrolloidaan vuosittain alusta alkaen.

Lähde: Bilprovningenin tiedote