Turun Caravan Show pyörähti käyntiin – vihdoin päästään taas messuilemaan kunnolla

Caravan Show järjestettiin aiemmin tyypillisesti tammikuussa, jolloin se aloitti monen karavaanarin uuden matkailuvuoden. Nyt huhtikuussa moni on kautensa jo ehtinyt kunnolla aloittaa, mutta Caravan Show potkaisee yhä uuden kauden tukevasti käyntiin.

Caravan Show järjestetään Turun Messukeskuksessa 22.24.4. Tapahtuman teemana on ”Vastuullista ja terveysturvallista matkailua ja retkeilyä kotimaassa ja lähialueilla”.

Avajaispäivänä perjantaina paikalle saapuneita messuvieraita oli vastassa aurinkoinen ja lämmin Turku. Tapahtuman lehdistötilaisuudessa puhunut SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Olli Rusi muistutti kotimaan matkailun kiinnostuksen kasvaneen pitkäjänteisesti, ja caravan-harrastuksen saaneen runsaasti uusi jäseniä viime vuosina. Myös julkinen sektori on Rusin mukaan vihdoin heräämässä caravan-harrastuksen tärkeyteen.

Rusi sanoi koronan osoittaneen, miten tärkeää ihmisten tapaaminen on. Ja mikä taas on turvallisempaa kuin matkailla kotimaassa yksityisessä matkailuajoneuvossa.

Vaikka yleisesti alalla on mukavat näkymät, taivalla näkyy myös joitakin tummia pilviä. Rusi kertoi karavaanareilta muun muassa alkaneen tulla enemmän ja enemmän huolestunutta palautetta Suomen tiestön kunnosta.

–  Nyt kunnossapidon määrärahoja on edelleen vähennetty. Toivottavasti se ei näy ajoneuvojen rikkoutumisen lisääntymisenä ja muun haittana harrastukselle.

”Kesällä nähdään, missä oikeasti mennään”

Matkailuajoneuvotuojat ry:n (MAT) toiminnanjohtaja Mika Jokinen kertoi vuodesta 2015 alkaen jokaisen vuoden olleen edellistä parempi matkailuajoneuvojen toimialalle.

Vuonna 2021 uusia matkailuajoneuvoja ensirekisteröitiin kovaan tahtiin. Alkuvuonna 2022 sen sijaan ensirekisteröinneissä on nähty rajua pudotusta, mutta se ei Jokisen mukaan ole tuonut alalle surua puseroon.

– Matkailuajoneuvoala on hyvin suhdanneherkkää. Välillä uusien ajoneuvojen kysyntä ja kauppa on vähempää. Kesällä nähdään, missä oikeasti mennään.

Hyvän viime vuoden jälkeen yritysten taseet ovat kunnossa. Se on hyvä sikälikin, että tälle vuodelle monet alan yritykset odottavat kannattavuuden heikkenemistä, kertoo Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Mika Jokinen.

MAT:n jäsenistölle suunnatun barometrin perusteella viime vuonna positiviivista edistymistä koettiin muun muassa digitalisaation tuomisessa arkeen asiakkaiden palvelemisessa. Sitkeänä haasteena taas tuntuu pysyvän ammattitaitoisten caravan-asentajien riittävä saaminen alalle.

Messuille ei ole tultu kuitenkaan murehtimaan sitä, mikä voisi olla paremmin. Monipuolisen messuosastojen tarjonnan lisäksi monelle on tärkeää tuttujen tapaaminen. Siihen taas tarjoaa hienot puitteet SF-­Caravan Turku ry:n messukeskuksen piha-­alueella järjestämät messut­reffit.

SF-Caravan Turku ry:n puheenjohtaja Esa Kankaristo kertoi treffeille odotettavan saapuvan 300–400 vaunukuntaa.

– Täällä olemme asuneet treffien infraa rakentamassa tiistaista alkaen. Jo torstaina illalla paikalle tuli noin 100 yksikköä.

Messukeskuksessa on viikonlopun aikana tarjolla laaja ohjelma vastuullisesta ja turvallisesta matkailusta. Puhumassa on muun muassa toistakymmentä SF-Caravanin asiantuntijaa.