Varoitus! Autohuijarit ovat entistä viekkaampia

Matkailuautoaan myydessä kannattaa olla tarkkana. Ruotsalaiskokemusten mukaan petokset ovat lisääntyneet.

Väärinkäytöksiä tapahtuu käytettyjen autojen myynnissä yhä enemmän. Ainakin Ruotsissa huijarit ovat entistä ovelampia.

– Petokset ovat lisääntyneet nopeasti viime vuosina, kertoo Mats Carlsson Larmtjänstistä – organisaatiosta, jonka ruotsalaiset vakuutusyhtiöt ovat perustaneet vakuutuspetosten ehkäisemiseksi.

Larmtjänstin tiedotteen mukaan esimerkiksi vuonna 2015 Ruotsissa varastettiin 75 matkailuautoa, joista 35 palautui omistajalleen.

Nykyään rikollisten on aiempaa vaikeampaa varastaa autoja ”käsipelillä”, mutta tilalle ovat nousseet petokset, jossa ajoneuvoja huijataan röyhkeästi myyjien ja vuokraajien nenän edestä.

– Huijarit ovat lähestyneet henkilö- tai matkailuautoaan myymässä olevia henkilöitä ja kertoneet tuntevansa sopivan ostajan. Huijari voi olla puhelias ja antaa itsestään erittäin luotettavan vaikutelman. Kaupan kerrotaan olevan yleensä vain muodollisuuksia vaille valmis.

Silmänkääntötemppuja keittiössä

Auto lähtee usein huijarin matkaan koeajolta, joten Carlsson neuvoo lähtemään ajolle mukaan ja olemaan silti sielläkin tarkkana, koska myyjiä on jätetty kyydistä jopa matkan varrelle.

Kauppaa päättäessä on esitetty myös väärennettyjä tilisiirtodokumentteja paperilta tai laitteen ruudulta.

– Ostajalla saattaa olla tietokone mukana, ja kaupantekoa viimeistellään myyjän keittiössä. Myyjä näkee ruudulla tilisiirron tapahtuvan, mutta lopulta se jätetään vahvistamatta, eivätkä rahat ilmestykään myyjän tilille. Auto lähtee kuitenkin ostajan matkaan.

Myös autoa vuokratessa Carlsson kehottaa tarkkaavaisuuteen ja neuvoo tarkastamaan vakuutusehdot, sillä yleisesti ottaen vakuutus ei välttämättä kata ”vieraille” vuokraamisesta koituneita kustannuksia. Tilanne on toinen, mikäli kyse on esimerkiksi sukulaisista tai naapureista.

Carlssonin ruotsinkielinen podcast aiheesta on kuunneltavissa täällä.