Karavaanarimaailman vlogistara mielii kolmatta kertaa rapakon taakse

Rento ilmapiiri ja henkeäsalpaavat maisemat vetävät Petteri Vähäkangasta takaisin Yhdysvaltoihin.

Varkautelainen Petteri Vähäkangas on noussut caravan-piireissä tunnetuksi hahmoksi videoblogeillaan. Hänen Youtube-kanavallaan on noin 1 400 seuraajaa.

Viime kesänä hän matkusti toista kertaa Yhdysvalloissa. Tälläkin kertaa matka suuntautui San Fransiscoon ja siitä eteenpäin. Reitin varrelle osui muun muassa useita kansallispuistoja.

– USA:ssa maisemat ovat upeat ja ihmiset ystävällisiä. Se on sellaista rentoa Amerikan meininkiä, kun vaellusreitilläkin vastaantulevat tsemppaavat, Vähäkangas sanoo.

– Luonto taas on hyvin erilainen kuin meillä, mikä tekee seikkailusta aina omanlaisensa. Suunnitelmissa on lähteä sinne vielä kolmannenkin kerran.

Autojen Amerikka

Yhdysvaltojen infrastruktuuri on rakennettu autoille. Liikenne siis sujuu Vähäkankaan mukaan hyvin, ja sekaan mahtuu isollakin autolla.

– Meidän kahdeksanmetrisemme oli jopa aika pieni sikäläisittäin. Siellä moni ajelee bussin kokoisella autolla, josta liukuu erkkereitä joka suuntaan, ja vetää henkilöautoa perässään.

Monet matkailuautot kasataan Pohjois-Amerikassa Fordin järeälle alustalle.

–Ajettavuudeltaan ne eivät vastaa omia matkailuautojamme. Enää ei tarvitse ihmetellä, miksi amerikkalaisissa elokuvissa heilutetaan rattia, vaikka ajetaan suoraan, Vähäkangas naurahtaa.

”Enää ei tarvitse ihmetellä, miksi amerikkalaisissa elokuvissa heilutetaan rattia, vaikka ajetaan suoraan.”

Sikäläisten matkailuautojen moottori käy yleensä bensalla, jota voi palaa helposti 25-35 litraa sadalla kilometrillä.

– Sisusta on usein vanhahtava ja viimeistely karkeata. Amerikkalaisille tärkeitä on, miten asiat toimivat eikä se, miltä ne näyttävät. Alueilla kätevää on kuitenkin se, kun autoihin saa liitetyksi vesi- ja viemäriletkut kiinni.

Vähäkangas suosittelee matkaamaan Yhdysvaltoihin sesongin ulkopuolella, koska hinnat pomppaavat keskikesälle merkittävästi.

– Meillä maksoi kolmen viikon vuokra 2 500 dollaria. Heinäkuussa kulu olisi ollut moninkertainen.

Kaffepaussi milloin tahansa

Päätyönään eristysalan yritystä pyörittävä Vähäkangas harjoittaa sivutoimisesti myös matkailuautojen vuokrausta, mutta aikaa jää myös videobloggaamiselle.

Yleisesti suomalaisilla on hänen mukaansa suppea käsitys leirintämatkailusta.

– Moni luulee karavaanareiden vain jumittavan kausipaikoilla, eikä ymmärrä, mitä kaikkea liikkumisen vapaus mahdollistaa. Itse pidän tätä parhaana matkailutapana siksi, että kahvitauon voi pitää milloin tahansa eivätkä aikataulut ahdista.

Katso oheiselta videolta, millaiseksi vlogijulkkikseksi Vähäkangas kokee itsensä ja millainen bisnes harrastuksesta on hänelle kehittynyt.