Tukholman kupeessa sijaitsevassa Södertäljessä viihtyy koko perhe

Ota kiintopisteeksi Eklundsnäsin leirintäalue, ja lähde nauttimaan pikkukaupungin nähtävyyksistä ja aktiviteeteista.

Lapsiperheelle Södertäljessä ehdottomat vetonaulat ovat Toms Tit’s Experiment -tiedemaailma ja hieman ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva ulkoilmamuseo Torekällberget. Kanavaa pitkin voi risteillä myös Birkaan, tärkeään viikinkiaikaiseen kaupunkiin, joka on merkitty Unescon maailmanperintölistaan. Södertäljen ympäristössä on myös useita, keski-aikaisia linnoja ja kaunis luonto ulkoilupolkuineen.

Tom’s Tits -tiedemaailmassa viihtyy koko päivän.

Ruotsin suurin tiedekeskus Tom Tit’s Experiment on leikkisä ja luova koko perheen retkikohde. Vanhaan tehtaaseen on rakennettu neljään kerrokseen yli 450 erilaista biologiaan, fysiikkaan, kemiaan ja matematiikkaan liittyvää tehtävää ja koetta. Vesiosastolla voi oppia pintajännityksestä, vesipyörteistä ja muista veteen liittyvistä ilmiöistä. Myös avara piha-alue on valjastettu vesileikkeihin. Päivän päätteeksi pääsee hurjastelemaan läpi talon kulkevassa liukumäessä.

Tänä kesänä tiedekeskuksen ovat vallanneet 19 dinosaurusmallia, joista suurin on 14-metrinen. Dinosaurusnäyttely on esillä 28. elokuuta asti.

Torekällbergetin ulkoilmamuseo sijaitsee kukkulan päällä noin kilometrin päässä Södertäljen keskustasta. Alue on jaettu kaupunkiin ja maaseutuun, ja museossa pääseekin kurkistamaan sekä porvarikotiin että sepän yksinkertaiseen asuintaloon. Maaseudun puolella elelee kotieläimiä: lampaita, lehmiä, hevosia ja kaneja.

Lähellä Tukholmaa

Lasten suosikki Lilltorpet on hurmaava pienoismalli 1800-luvun tyypillisestä maatilasta, jossa on tilaa leikeille ja samalla opitaan vanhanajan arjesta, jolloin elettiin ilman nykypäivän mukavuuksia.

Kesäaikaan Torekällbergetillä vietetään 1800-luvun viikkoja. Silloin museossa tapaa ajan henkeen pukeutuneita käsityöläisiä, renkejä ja aatelisia, nautitaan nukketeatterista ja täisirkuksesta. Tarjolla on myös 1800-luvun ruokia kuten hernelettuja.

Södertäljeen pääsee nopeasti Tukholman satamasta, sillä kilometrejä kertyy mittariin vain 40. Matkailuautolla kannattaa suunnata Eklundsnäsin leirintäalueelle, joka sijaitsee kirkasvetisen Månsnaren-järven rannalla kauniilla niemekkeellä viiden kilometrin päässä keskustasta.

Lisätietoja: Destinationsodertalje.se