Uusi matkaopas vie automatkailijan kiertelemään Ruotsin ja Norjan pohjoisosiin

Moni haaveilee reissaamisesta esimerkiksi Norjan vuonojen rannoilla ja Pohjois-Ruotsin kohteissa. Karttakeskuksen tuore matkaopas tarjoaa tietoa tällaisen matkan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Automatkailijan Ruotsi ja Norja – 12 kaunista reittiä pohjoisessa -kirja esittelee matkailureittejä, jotka kiertelevät vuonomaisemissa Lofooteilta Nordkappiin ja Höga kustenilta Ruotsin Lapin kansallispuistoihin.

Opas kattaa Ruotsin ja Norjan pohjoisosat 300–800 kilometrin mittaisilla reiteillä. Kummastakin maasta on mukana kuusi reittiä. Reitit on suunniteltu kauniita matkailuteitä pitkin, ja ne kiertelevät niin vanhojen kaupunkien kuin luontonähtävyyksienkin kautta. Karttakeskuksen tiedotteen mukaan kirjaan valituilla reiteillä on erityisen paljon koettavaa luonnonystäville ja retkeilyn harrastajille.

Pohjois-Norjassa voi tutustua esimerkiksi valassafareihin, vesiputouksiin, saamelaiskulttuuriin sekä tietysti hienoihin maisemiin, ja ajaa vaikka auto välillä laivaan ja suunnata sillä kohti seuraavaa vuonoa.

Ruotsin pohjoiset osat tarjoavat parastaan esimerkiksi Unescon maailmanperintökohteissa Höga kustenilla (Korkearannikko) ja Gammelstadin kirkkokylässä Luulajassa (ks. Caravan-lehti 3/2022), Sarekin kansallispuistossa tai malmikaupunkien historiassa.

Nähtävyyksien ja reittisuositusten lisäksi 280-sivuisessa kirjassa ehdotetaan matkailuautoilijalle sopivia leirintäalueita ja taukopaikkoja, ja jokaisen reitin omat kartat opastavat matkan suunnittelussa.

Ruotsin Korkearannikko, Skuleberget. Kuva: Peder Sundström/Höga Kusten