Matkailuautoja ensirekisteröidään kovaan tahtiin Euroopassa

Alan katto-organisaatio The European Caravan Federation (ECF) on vetänyt yhteen Euroopan tason ensirekisteröinnit tämän vuoden tammi–syyskuulta. Tilastot kertovat selvää sanomaa: matkailuautoilla menee nyt hyvin valtaosassa Eurooppaa. Joitakin isoja poikkeuksia toki on.

Tämän vuoden kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen (tammi–syyskuu) aikana Euroopassa ensirekisteröitiin ECF:n mukaan 115 150 matkailuautoa. Viime vuonna vastaavana ajanjaksona rekisteröintejä oli tilastojen mukaan 108 655 kappaletta, eli kasvua on ollut tänä vuonna 6 prosenttia.

Eri maiden tilanteessa on kuitenkin hyvin suuria eroja. Kärjessä komeilee Tanska, jossa matkailuautoja myytiin tammi–syyskuussa peräti 40,9 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Luku on korkein koko Euroopassa, ja se selittyy etenkin matkailuautojen verotuksen huomattavalla kevennyksellä.

Toisaalta Ruotsin tilanne on verotuksellisista kiemuroista johtuen toista ääripäätä. Ruotsissa pudotusta oli 49,1 prosenttia, Norjassa 12,4 prosenttia. Suomessa matkailuautojen myynti kasvoi hienosti 11,2 prosenttia.

Matkailuautovalmistajille erittäin tärkeässä Saksassa kauppa sujuu mainiosti. Jo aiemmin uutisoitiin, että Saksassa ensirekisteröitiin tammi–syyskuussa 47 543 matkailuautoa, ja silti samalla ajanjaksolla myös 23 769 matkailuvaunua. Matkailuautojen myynnissä oli Saksassa kasvua 15,9 prosenttia. Euroopan toiseksi suurimmassa matkailuautojen markkinassa Ranskassa kasvua oli 1,7 prosenttia. Monessa maassa ylitettiin jo tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä koko vuoden 2018 ensirekisteröintien määrä.