Olutvoroja, kauniita maisemia ja letkeitä tunnelmia – Pohjoismaiset karavaanipäivät yllätti vieraitaan hyvässä ja pahassa

Pohjoismaisille päiville tuli Ruotsista 32 matkailuajoneuvoa, Norjasta 19 ja Tanskasta 11. Moni ehtii kierrellä Kiuruveden lisäksi muuallakin Suomessa.

Pohjoismaisia karavaanipäiviä (ruots. Nordisk Camping Träff, NCT) on vietetty Kiuruvedellä sunnuntaista torstaihin enimmäkseen aurinkoisessa säässä. Suomen rajojen takaa Pohjois-Savoon saapuneet vieraat ovat viihtyneet, mutta myös ikävämpiä kokemuksia on mahtunut mukaan.

Monika ja Francesco Sanseverino matkasivat Suomeen Ruotsin lounasrannikolla sijaitsevasta Halmstadista jo pari kolme päivää ennen tapahtuman alkua.

– Olimme jo Kuopiossa vuonna 2021, ja Suomen tapahtumat ovat olleet järjestelyiltään parhaita. Ehkä tällä kertaa tiedotuksessa oli hiukan häikkää, kun meille välittyi kuva, että kyse olisi kaupungista. Kiuruvedelle saavuttua emme ihan tienneet, missä on vastaanotto ja mistä oma paikka löytyy, Francesco Sanseverino sanoo.

– Emme ole kuitenkaan pettyneitä. Alue on todella hieno, vaimo täsmentää vierestä.

Pariskunta on kierrellyt myös puolen tusinaa aiempaa Nordic Rallyä muissa Pohjoismaissa.

– Treffeillä on mukavaa tavata ihmisiä ja vaihtaa ajatuksia. Erään suomalaismiehen kanssa tapasimme jo Kuopion NCT:ssä 2021. Oli jälleen ilahduttavaa kohdata täällä, vaikka yhteistä kieltä ei juuri olisikaan, Monika Sanseverino sanoo.

Kielimuuri toi pientä kommellusta myös tulomatkaan.

– Tarvitsimme liimaa renkaan paikkausta varten. Onneksi puhelimeen saa nykyään käännössovelluksia. Sieltä oikea sana löytyi, vaikka sana onkin melkein sama ruotsiksi mutta silti eri (lim), Francesco Sanseverino kertoo.

Kuka kähvelsi virvokkeet?

Tanskalaiset Anna Lene ja John Pedersen matkasivat Suomeen ja Kiuruvedelle ensimmäistä kertaa. Reitti kulki Ruotsin läpi Kapellskär–Naantali-lautalle ja Etelä-Suomen läpi Pohjois-Savoon. Perillä kokemukset olivat hiukan kirpeät.

– Haluatko kuulla rehellisen mielipiteen? Järjestelyt ovat ihan hyvät, mutta olemme liian erillämme muista. Jopa tanskalaiset ovat hajallaan, John Pedersen sanoo.

Anna Lene ja John Pederseniä harmitti, että oma vaunupaikka jäi melko erilleen muista.

Noin 8 000 asukkaan Kiuruvedellä matkailuajoneuvoja on sijoitettu kolmelle eri alueelle, kuitenkin jotakuinkin neliökilometrin laajuiselle alueelle.

– Olemme olleet mukana kahdesti aiemmin Ruotsissa. Niillä kerroilla asetuimme urheilukentille, missä oli tiiviit, yhtenäiset korttelit ja tapahtumateltat lähellä.

Kiuruvedellä tapahtuma-areenalle on pisimmillään kymmenen minuutin kävelymatka kauimmista asumuksista.

– Areena on liian kaukana, joten kaikki eivät jaksa kulkea sinne, Anna Lene Pedersen harmittelee.

Tanskalaisten mielipahaa lisäsi se, että joku oli illalla käynyt vohkimassa kahden vaunun alta viilentymässä olleet oluet, mutta jotain hyvääkin pari ensimmäistä päivää ovat tarjonneet.

– Alueella on ollut pitkäpöytä ja pelejä. Tänään olimme katsomassa caramba-ajoja. Kuskit olivat todella taitavia.

Euroopan metsäisin maa

Norjan karavaanariliiton (Norsk Bobil og Caravan Club) puheenjohtaja Berit Osa kehuu Aslak-miehensä kanssa tapahtuman tunnelmaa. Vertailupohjaa antoi se, että Norjan liitto järjesti tapahtuman viime vuonna itse rannikkokaupunki Arendalissa.

– Kiuruvesi on oikein mukava pikkukaupunki. Ehkä tiedottamista voisi aina parantaa, mutta meitä helpotti se, että tunnemme Ollin (SF-Caravanin puheenjohtaja Olli Rusi) ja Kennethin (Pohjoismaisen karavaanarineuvoston NCR:n puheenjohtaja Kenneth Björkskog).

Berit ja Aslak Osa olivat järjestämässä viime vuoden NCT:tä.

Norjan lounaisrannikolta Florøstä matkannut pariskunta on ensimmäistä kertaa Suomessa ja suuntaa kotimatkalle torstaina Turun ja Tukholman kautta.

– Maisemista yllätti eniten se, kuinka paljon Suomessa on metsää. Meillä Norjassa on enemmän vuonoja ja tuntureita.

Vuoden 2025 NCT järjestetään Kaakkois-Ruotsin Vimmerbyssä. SF-Caravan ry:n juhlaviikko jatkuu Kiuruvedellä järjestön 60-vuotisjuhlaviikonlopun merkeissä.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *