Cinderella-polttokäymälä myös jälkiasennuksena

Suomessa on nyt kaksi matkailuajoneuvojen polttokäymälää edustavaa karavaanialan yritystä, jotka molemmat sekä myyvät, asentavat että huoltavat Cinderelloja.

Ruotsalainen matkailuvaunuvalmistaja Cabby lanseerasi mallivuodelle 2013 polttavan Cabby Loo -käymälän, mutta sen menestys jäi ilmeisesti vaunuvalmistajan talousongelmien vuoksi heikoksi.

Kiinteän ”tavaran” nestekaasulla polttavien käymälöiden tilanteeseen tuli uutta ”poltetta” vuonna 2016, kun Kabe otti polttokäymälän vakiovarusteeksi kalleimpaan Travel Master i910 -matkailuautoonsa. Kaben käyttämä ekokäymälä oli norjalaisen Cinderella Eco Solutionin valmistama Cinderella, jonka sai tuohon aikaan 3 800 eurolla myös merkin kalleimpiin vaunuihin, joissa oli takaosan levyinen vessa. Nykyään polttokäymälä on tarjolla tiettyihin Kabe-malleihin lisävarusteena.

Jo parikymmentä vuotta polttokäymälöitä valmistaneen Cinderella Eco Solutionin tuotteita tuo Suomeen Biolan Oy. Maahantuojan edustajat esittelivät Lahden Caravan 2022:ssa Cinderellan jälkiasennusmahdollisuutta. Vielä tuolloin matkailuajoneuvokäymälöitä ei löytynyt Biolanin nettisivuilta, mutta nyt Cinderella löytyy sekä Biolanin verkkosivuilta että verkkokaupasta.

Cinderella ja asennussarja noin 5 840 euroa

Vaikka Cinderellaa on käytetty – tosin ilmeisen vähäisessä määrin – matkailuajoneuvoissa jo pitkään, sillä ei ole ollut Suomessa karavaanipuolen edustajia. Jatkossa Cinderellan jälleenmyynti-, asennus- ja huoltopisteinä toimivat jyväskyläinen Jyväs-Caravan Oy ja Teuvan Caravanpalvelu Oy.

Cinderellaa on jälkiasennettu kemiallisen vessan tilalle Norjassa ja Ruotsissa jo pidempään, mutta tämä mahdollisuus tarjotaan suomalaisille vasta nyt. Cinderellaa käytettäessä ”pönttöön” laitetaan pussi, joka poltetaan sisältöineen. Pussi suojaa ”pönttöä”, sillä Cinderellassa ei ole minkäänlaista huuhtelua. Palaessa syntyy niin vähän tuhkaa, että Cinderellan tuhkatila pitää tyhjentää vain noin 70 käyttökerran välein.

Kolmen vuoden takuun omaavaan Cinderellaan tulee käyttövuosien myötä pientä huollontarvetta, esimerkiksi katalysaattorin, tuulettimen tai sytytystulpan voi joutua uusimaan.

Jälkiasennettavan Cinderellan kuluttajahinta on 5 490 euroa, ja lisäksi tarvitaan 349 euron hintainen asennussarja. Asennustyön hinta riippuu ajoneuvosta, mutta työhön menee 1–2 päivää, eli kokonaiskustannus liikkunee 7 000 euron tietämissä. Jälkiasennus onnistuu, jos pöntön taakse saadaan kotelo, missä ovat katolle menevät putket.

Cinderella sopii useimpiin matkailuautoihin ja -vaunuihin kemiallisen vessan paikalle.

//artikkeliin lisätty 18.10.2022 tieto Cinderellen löytymisestä nyt myös Biolanin sivuilta//