Jenkkifirma laittoi aurinkopaneelit suuntautumaan matkailuauton katolla automaattisesti kohti aurinkoa

Aurinkopaneelit matkailuajoneuvoissa ovat kasvattaneet viime vuosina reippaasti suosiotaan. Samalla kun niistä ja akuista on tullut aiempaa parempia, myös hinta on halventunut.

Moni on hankkinut matkailuajoneuvoon tai mökille irralliset vaikka maahan laitettavat taitettavat paneelit. Ne pystytään manuaalisesti itse suuntaamaan kohti aurinkoa. Yhä useamman matkailuauton tai -vaunun katolta löytyy myös kiinteästi asennetut aurinkopaneelit.

Muunkinlaisia vaihtoehtoja kehitetään ja tuodaan markkinoille kovaa vauhtia. Esimerkiksi Lippertin valikoimissa on markiisi, jossa hyödynnetään joustavaa ja rullautuvaa ”aurinkomarkiisikangasta”.

Kalifornialainen startup-yritys Roboteos on tehnyt hieman erilaisen vaihtoehdon. Roboteos Heliotrope 1.0 on aurinkopaneelijärjestelmä, joka pyrkii ottamaan auringonpaisteesta kaiken hyödyn irti suuntaamalla paneeli optimaalisesti ja automaattisesti kohti aurinkoa auton asennosta riippumatta.

Yrityksen mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen juuri matkailu- ja retkeilyautoille tehty tämän tyyppinen automaattinen tuote.

Suljettuna matkailuauton katolla Heliotrope lienee ainakin osalle reissaajista siedettävän kompakti, 15 senttiä korkea.

Kun laite on ensin laitettu kauko-ohjaimella päälle, sen jälkeen se osaa itse käynnistyä auringon noustessa ja sulkeutua auringon laskiessa. Heliotrope osaa sulkeutua automaattisesti myös havaitessaan ajoneuvon lähtevän liikkeelle tai tuulen yltyessä vaarallisen kovaksi.

Roboteoksen mukaan Heliotrope 1.0:n 400 watin aurinkopaneelit tarjoavat enimmillään jopa 2,5 kertaa enemmän energiaa käyttöön kuin kiinteästi katolle asennetut saman verran neliöitä vievät 400 watin paneelit. Se riippuu tosin vuodenajasta ja säästä, ja ero voi jäädä myös vain 1,3-kertaiseksi.

Heliotrope osaa pyöriä ympäri 360 astetta, kallistuskulma on enimmillään 40 astetta. Heliotrope hyödyntää muun muassa gps-paikannusta ja omaa mittausyksikköään optimoidessaan paneelien asentoa.

Heliotrope 1.0:n pituus on 1,4 ja leveys 1,5 metriä Kokonaisuus painaa 68 kiloa. Jenkeissä tuote on tarkoitus saada toimituksiin heinäkuussa 5 440 dollarin eli noin 5 000 euron hintaan.

Kuvat: Roboteos

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *