Tullimuseo avaa kesäkautensa Suomenlinnan Susisaaressa Helsingissä teemanäyttelyllä ”Lautalla lännestä”. Näyttelyssä tutustutaan autolauttaliikenteen ja Tullin yhteiseen tarinaan 1950-luvulta nykypäivään ja tulevaisuuteen.
Itämeren autolautoilla on ollut keskeinen merkitys Suomen ulkomaankaupalle mutta myös kansalaisille ”maailman avaajana”. Lukemattomat suomalaiset pääsivät aikoinaan tekemään ensimmäiset ulkomaanmatkansa juuri autolautalla Ruotsiin. Suomen vaurastuttua monen ensimmäiset ulkomaanmatkat tehtiin kuitenkin jo lentämällä, ja Viron avauduttua Viron-matkoista tuli monelle ensimmäinen kosketus ulkomaille matkustamiseen.
– Autolauttaliikenne mullisti aikanaan koko ulkomaankaupan. Tavaraa ei enää tarvinnut purkaa satamassa, vaan se kulki vaivattomasti rekkojen kyydissä satamasta toiseen. Ympärivuotisesta liikenteestä tuli kannattavaa, kun matkustajaliikenne painottui kesään ja rahtiliikenne täytti autokannet talvisin. Toisaalta tavaraliikenteen uudenlainen helppous toi mukanaan myös uudenlaista rikollisuutta, kertoo tiedotteessa museonhoitaja Janne Nokki Tullista.
Tullimuseon uudessa näyttelyssä perehdytään muun muassa siihen, mistä kaikkialta autolautoilla on lähdetty maailmalle. Suoraan tullin toimintaan liittyen näyttelyvieraat pääsevät esimerkiksi kokeilemaan, miten rahtikuorman sinetöinti varmistetaan.