Suomalaisia houkuttava Sandvik on Kökarin ainoa leirintäalue

Ahvenanmaa esittäytyy Matkamessuilla isolla osastolla, mutta etenkin ahvenanmaalaista leirintämatkailutietämystä löytyy myös Messukeskuksen Caravan 2023 -messujen puolelta Sandvik Gästhamn & Campingin tiskiltä.

Sandvik Gästhamn & Camping eli Sandvikin vierasvenesatama ja leirintäalue sijaitsee kolmen kilometrin päässä yhteysalusrannasta. Erilaista leirintä- ja karavaanitoimintaa Sandvikissa on ollut parikymmentä vuotta.

Kökar on tarpeeksi iso saari, joten sinne mahtuu hyvin turisteja, ja leirintäalue on laajalla kallioisella alueella.

Talvet Helsingissä hotellissa mutta kesäkaudella Sandvikissa työskentelevä Rita Kääriäinen kertoo Sandvikin asiakkaista valtaosan tulevan Suomesta, ei Ruotsista.

– Koronan myötä suomalaiset löysivät hyvin Ahvenanmaan. Se on vähän kuin ulkomailla. Meillä Sandvikissa saa kuitenkin aina palvelua suomen kielellä.

– Meillä on vesiputket pintavetoina, joten avaamme maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Jos ei ole paikalla ketään, itsepalvelunakin pärjää. Marraskuussa oli vielä viimeisiä hurjia.

Kökariin uskaltaa eksyäkin

– Leirintäalueeltamme ei ole koskaan vielä paikat loppuneet. Heinä-elokuussakin tänne ovat kaikki halukkaat mahtuneet. Matkailuajoneuvoille on kymmenen sähköpaikkaa, ja lisäksi on sähköttömiä paikkoja. Koskaan ei ole jäänyt virtaa järjestymättä heille, jotka sitä tarvitsevat. Osa on nykyään niin omavaraisia sähkön suhteen, että he eivät edes tarvitse sähköpaikkaa.

Rita Kääriäinen sanoo Kökarin sijaitsevan niin ulkona saaristossa, että matka sinne rajaa tulijoita. Sandvikiin asti saapuu silti väkeä myös ilman varausta, mutta useimmiten juuri sellaisia, jotka ovat omavaraisia sähkön suhteen.

– Meille tulee toisinaan sellaisia asiakkaita, jotka ovat eksyneet satamassa väärälle lautalle ja päätyneet Kökariin, kun tarkoitus oli mennä Houtskariin. Mutta saaristossa autetaan aina.

– Tämä on Ahvenanmaan puolta, mutta Saariston rengastietä kiertäviäkin poikkeaa toisinaan myös meille. Tänne on laivalla 2,5 tuntia Korppoosta Galtbyn satamasta ja saman verran kestää, jos täältä haluaa mennä Ahvenanmaan pääsaarelle.

Rita muistuttaa kesäsesonkina laivojen olevan monesti täynnä, mutta ainakin jos kesällä perjantaita ja sunnuntaita pystyy välttämään, matka Kökariinkin on useimmiten helppo. Tänä kesänä Kökariin saadaan myös aiempaa isompi laiva.