Helvetinjärven kansallispuistolla käynnistyy rakennustöitä – vaarallinen Helvetinkolun rotko suljetaan

Helvetinjärvelle on lähitulevaisuudessa tulossa retkeilijöiden toivomia rengasreittejä ja uusia palvelurakenteita. Päiväretkiksi sopivia, muutaman kilometrin mittaisia rengasreittejä tehdään sekä Haukanhiedan että Helvetinkolun päähän.

Lisäksi alueelle tulee ympäri kansallispuiston kiertävä pidempi reitti, jonka varrelle on tulossa uudet telttailualueet Löyttyjärvelle ja Isolle Poikainlammille.

Noin 50 kilometriä Tampereen pohjoispuolella Ruovedellä sijaitsevan Helvetinjärven kansallispuiston kehittämiseen liittyvät urakat alkavat tänä kesänä. Varsinaisia reittejä ei voida vielä tässä vaiheessa tehdä ja ottaa käyttöön, vaan työt aloitetaan suurimmista urakoista. Ensimmäiseksi parannetaan alueen tiestöä ja tehdään uusia pysäköintialueita ja huoltotieyhteyksiä. Myös uusia palvelurakenteita rakennetaan tämän vuoden aikana.

Tänä kesänä alueella tehdään myös arkeologinen inventointi uusien reittien osalta. Mahdolliset arkeologiset löydökset voivat vielä vaikuttaa reittien lopullisiin linjauksiin.

Alueella voi retkeillä normaalisti

Kunnostustyöt eivät tule häiritsemään retkeilijöitä kesäsesonkina, koska suurimmat rakennusurakat sijoittuvat tulevien reittien varrelle. Alueella voi liikkua nykyisillä reiteillä ja kaikki nykyiset taukopaikat ovat käytössä normaalisti.

Alueelta tulee myöhemmin poistumaan Ison Ruokejärven, Luomajärven, Ruokejärvien ja Valkoisen telttailualueet, jotka ovat kuitenkin käytössä vielä ainakin tämän vuoden ajan.

Helvetinkolun kapea rotko tullaan sulkemaan turvallisuussyistä. Monilla retkeilijöillä on ollut tapana kiivetä Ison Helvetinjärven rannasta rotkon pohjaa pitkin ylös. Rotkon pohjalla olevat kivenlohkareet ovat irtokiviä, jotka voivat vieriä rotkossa alempana olevien henkilöiden päälle. Lisäksi rotkon pohjalle putoilee kallioseinämistä irtokiviä. Talviaikaan rotkon pohja on hengenvaarallisen liukas. Näistä syystä rotkon pohjalla kulkeminen tullaan estämään tämän kesän aikana kaiteiden avulla ja sinne laitetaan kieltomerkit.

Lähde: Metsähallitus