Hetta–Pallas-reitistä tulee roskaton – toivottavasti, sillä ainakin roskasäiliöt kerätään pois

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Hetta–Pallas-reitistä tulee virallisesti roskaton vuonna 2023. Jatkossa tuvilta tai taukopaikoilta ei enää löydy jäteastioita. Retkeilijöitä kannustetaan retkeilemään roskattomasti, ja mahdolliset roskat voi viedä luontokeskusten ekopisteisiin.

Roskatonta retkeilyä on pyritty edistämään jo vuosikymmeniä. Monissa eteläisen Suomen kansallispuistoissa ei reiteillä eikä tulentekopaikoilla ole enää jäteastioita, vaan jätteet tuodaan repussa ekopisteisiin. Myös Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa osa matkailukeskusten lähellä olevista kohteista on jo roskattomia.

Päiväretken pienet jätteet kulkevat jo nykyisin helposti repussa edestakaisin ja löytävät tiensä lajittelupisteisiin. Roskattoman retkeilyn ansiosta retkikohteiden kaatopaikkajätteet ovat vähentyneet, vaikka kävijämäärät ovat kasvaneet.

Hyvällä suunnittelulla retkellä syntyvän roskan määrän voi minimoida, ja omassa repussa mahdolliset roskat kulkeutuvat pienimmällä luonnon kuormituksella pois maastosta.

Lähde: Metsähallitus. Kuva: Rami Valonen

Keskustelu

  1. Amir Näveri

    Hieman epäilen toimivuutta sillä nykyään on todella paljon näitä räkänokkavaeltajia jotka heittävät roskat kyllä nuotiopaikoille.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.