Uusi retkeilyopas vie vaeltamaan Suomen suosituimpaan kansallispuistoon

Hetta–Pallas on 55 kilometrin mittainen vaellusreitti Suomen suosituimman kansallispuiston, Pallas-Yllästunturin kansallismaisemassa. Hyvin merkityn reitin varrella on useita autiotupia.

Karttakeskus on julkaissut lokakuussa ”Hetta Pallas Retkeilyopas ja kartta” -opaskirjan, joka madaltaa kynnystä lähteä vaellusreitille tutustuttamalla alueeseen ja helpottamalla vaelluksen suunnittelua.

Oppaassa esitellään alueen luontoa, historiaa ja lajistoa sekä opastetaan vaelluksen suunnittelussa. Vinkit varustelistoineen helpottavat myös ensimmäistä vaellustaan suunnittelevia.

Kirjassa esitellään Hetan ja Pallaksen alueen monet nähtävyydet ja päiväretkikohteet, joista osa on merkittyjä reittejä ja osa kirjoittajan omia suosituksia. Vaellusreitti soveltuu hyvin myös aloitteleville vaeltajille.

Teoksen on kirjoittanut Laura Hakulinen, joka muutti Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeeseen neljä vuotta sitten etelästä.

– Tunturi-Lapin kaikilla kahdeksalla vuodenajalla on omat erityispiirteensä. Hetta–Pallas-reitti ja upeat tunturijonot näyttäytyvät eri vuodenaikoina hyvin erilaisina. Nyt käsillä on syystalven ensilumien aika. Tunturissa on hiljaista, ja kuura koristelee varpuja ja oksia ennen kuin lumi peittää maan, Laura Hakulinen sanoo tiedotteessa.

Laura Hakulinen kertoo tunturiluonnon mykistävän avaruuden ja toisaalta pienenpienten yksityiskohtien tekevän siitä ainutlaatuista ja loputtoman mielenkiintoista.

144-sivuisen kirjan kanssa samaan koteloon on pakattu erillinen taitettu ulkoilukartta. Vedenkestävään karttaan on merkitty Hetta–Pallas-reitin lisäksi alueen muut retkeilyreitit sekä kirjassa esiteltävät kohteet. Koko alueen kartta on mittakaavassa 1:50 000, tarkemmat kartat Hetta ja Pallas mittakaavassa 1:25 000.

Kuvat: Laura Hakulinen

Keskustelu

 1. Amir Näveri

  Oma ajatusmaailmani on – Mitä suositumpi kansallispuisto on sitä huonompi se on paikkana vaeltaa.

  Kommentoitu 0 kertaa

  Vastaa

 2. Tenho Hynönen

  Pallas-Ylläs kansallispuisto on Suomen kansallispuistoista ykkönen!

  Kommentoitu 0 kertaa

  Vastaa

 3. Tuntematon

  Potaskaa kyllä kansallispuistot kaikki kaikessa ja tulee olemaa nii kauan kuin nyky yhteiskunnassa

  Kommentoitu 0 kertaa

  Vastaa

 4. Markku Tuira

  Olen ajatellut,ensi kesänä lähteä vaeltamaan pallas-ylläs tuntureille,eli Tässä olen vain ajatellut että onko nämä reitti merkinnät kunnolla merkattu ja väri tiloilla,eli pitäisi nähdä jo edelliseltä tolpalta seuraavan ettei eksy!!Eli talvella olisi aikaa käydä merkitsemässä reitit väri tolpilla,eli ja missä on nämä autiotuvat!!ym.

  Kommentoitu 0 kertaa

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *