I Belgrad finns det camperstop men högklassigt campingområde saknas

Ordföranden för Serbiens Caravan organisation, Disan Krvavac, skulle vilja grunda ett campingområde med god kvalitet i landets huvudstad Belgrad. Tillsvidare har det inte lyckats, trots att Belgrads turistmässiga dragkraft växer med fart.

Karavanturismen är inte särskilt allmän i Serbien. Organisationen som täcker hela landet har endast ca 100 medlemmar. Det låga antalet berättar om landets inkomstnivå. Det finns många viktigare utgiftsmoment än turism. I landet finns det allt som allt ett tjugotal campingområden, varav Dusan Krvavac lyfter några till ”internationell nivå”. De är Zasavica Sremska i Mitrovica, i närheten av gränsen mot Kroatien, Zlatibor i Cajaten i närheten av gränsen mot Montenegro och Enigma Vranjessa på vägen till Makedonien.

För att tillgodose karavanare i Belgrad ens på något sätt öppnade Dusan Krvavac camperstop på gården till en möbelaffär som ägs av hans fru. Om man parkerar tätt har 15 bilar rum där. Karavanarna har till sitt förfogande el, vatten, internet och tömningsställe för tankar – samt under möbelbutikens öppethållningstider även WC.

Belgrads campingstop står inte tom, förutom grupp- och ensilda resande har även karavanare börjat hitta Serbiens huvudstad.

Text och bilder: Pentti Väistö ja Tuula Koponen
Översättning: Arto Ranta