Kotivakuutus kattaa myös matkailuajoneuvon irtaimiston

Kaskovakuutus korvaa matkailuajoneuvolle itse aiheutettuja vahinkoja, kotivakuutus puolestaan ruuanlaittovälineille ja irrallisille sähkölaitteille sattuvia vahinkoja.

Vuoden 2017 alussa päivitetty liikennevakuutuslaki antaa vakuutusyhtiöille aiempaa laajemmat mahdollisuudet käyttää liikennevakuutuksissa uusia maksuperusteita ja erilaisia bonusjärjestelmiä. Matkailuajoneuvojen vakuutuksissa onkin merkittäviä vakuutusyhtiökohtaisia hintaeroja, joten omien ajoneuvovakuutusten ehtojen ja hintojen tarkistamisella voi saavuttaa satasten säästöjä.

Kaskot ja lisäturvat

Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan vahinkoon syyttömän osapuolen henkilö- ja omaisuusvahinkoja sekä vahinkoon syyllisessä ajoneuvossa olleiden henkilövahinkoja.

Vapaaehtoinen kaskovakuutus korvaa omalle ajoneuvolle itse aiheutettuja vahinkoja. Liikennevakuutuksen sisältö on sama kaikissa vakuutusyhtiöissä, mutta yhtiöillä on jopa neljän tason kaskovakuutuksia, joiden sisältö vaihtelee.

Suppeimmista kaskovakuutuksista korvataan hirvikolari-, palo-, varkaus- ja ilkivaltavahinkoja. Parhaat kaskot sisältävät vakuutusturvan muun muassa tuntemattoman ajoneuvon aiheuttamille parkkipaikkavahingoille ja luonnonilmiöiden aiheuttamille vahingoille. Kaskovakuutuksissa on aina omavastuu.

Erilaiset lasivakuutukset

Joillakin yhtiöillä kaikki erilaiset vakuutustyypit kuuluvat automaattisesti johonkin kaskoon, ja jotkut yhtiöt myyvät niitä lisähinnalla.

Matkailuautojen kohdalla yksi tällainen kaskovakuutuksen muoto on lasivakuutus. Yleensä lasivakuutus kattaa kaikki matkailuauton lasipinnat, mutta parhaissa tapauksissa siihen kuuluu myös kattoikkunat ja jopa valoumpiot. Iskemien paikkaus menee kokonaan vakuutuksen piikkiin, mutta lasin vaihdosta peritään omavastuu.

Integroidussa matkailuautossa lasivakuutus kannattaa, sillä ohjaamon akvaarioikkuna on kallis uusittava. Ajoneuvovalmistajan ohjaamolla varustetuissa matkailu- ja retkeilyautoissa lasivakuutuksen tarpeellisuutta kannattaa sen sijaan miettiä, vaikka ainakin henkilöautopuolella tuulilasivahinko lienee yleisin kaskovakuutuksesta korvattava vahinko.

Yksi matkailuauton kaskoon tarjottava lisäturva auttaa ilman omavastuuta, jos matka keskeytyy esimerkiksi teknisen vian tai auton vaurioitumisen vuoksi.

Kotivakuutus korvaa

Matkailuajoneuvon vakiovarusteet ja tavanomaiset lisävarusteet kuuluvat kaskovakuutuksen piiriin yleensä ilman enimmäiskorvausmäärää. Jälkiasennettujen varusteiden, kuten viihde-elektroniikan, vahinkoja korvataan kaskovakuutuksen laajuuden mukaan.

Pitää kuitenkin huomata, että korvausta voi saada vain silloin, kun sen on aiheuttanut jokin ajoneuvoon kohdistunut ulkoinen tekijä. Laitteen, esimerkiksi jääkaapin, rikkoutumisesta tai kulumisesta aiheutuneita vahinkoja kaskovakuutus ei tietenkään korvaa.

Matkailuajoneuvossa pysyvästi tai tilapäisesti säilytettävä irtain omaisuus (astiat, liinavaatteet, vaatteet, polkupyörät jne.) kuuluu koti- ja/tai matkatavaravakuutuksen piiriin.

Ennen ulkomaille suuntautuvaa matkaa pitää selvittää, ovatko vakuutukset normaalisti voimassa. Kun ajoneuvo on seisonnassa, kannattaa varmistua siitä, että sillä on voimassa vakuutusturva ainakin palo-, varkaus- ja ilkivaltavahinkoja kohtaan, mutta mielellään myös luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja kohtaan.