Norjan kauneimmaksi valittu tie löytyy Suomi-neidon pään päältä

Norjan tiehallinto julkisti vuosittaisen tunnustuksensa maan kauneimmalle tielle. Tällä kertaa valinta kohdistui Pohjois-Norjan Ifjordfjellvegeniin.

Finnmarkin Ifjordfjellet on valittu hiljattain Norjan kauneimmaksi tieksi. Se sijaitsee 40-50 kilometriä Suomen päälaelta pohjoiseen.

Ifjordfjellvegen on Lebesbyn, Gamvikin ja Tanan alueen tuntureilla kulkeva, 30 kilometriä pitkä tie, joka pysyy ajokunnossa ankarankin talven aikana. Tie saneerattiin vuosina 2010–2015 nostamalla sen korkeutta siten, että parhaimmillaan ”tuuli puhaltaa ajoradan puhtaaksi lumesta”, Norjan tiehallinnon sivuilla todetaan.

– Ifjordfjellvegen on erinomainen esimerkki siitä, kuinka operatiivista harkintaa voidaan noudattaa uudenlaisen tiestön suunnittelussa, jossa talven pakottavien seikkojen huomiominen yhdistyy maiseman linjakkuuteen. Väylä täyttää tietekniset vaatimukset levittäytyen aukealle maaperälle, maalaillaan tuomariston valintaperusteissa vapaasti suomennettuna.

Tietä ajaessa Lapin upeat maisemat avautuvat hyvällä säällä ja valoisaan aikaan todella pitkälle. Reitin varrelta löytyy myös saamelaisten kulttuuriperintöön lukeutuvia maa- ja muistomerkkejä.

Kyseinen palkinto meni myös viime vuonna Pohjois-Norjan Finnmarkiin, kun kauneimmaksi tieksi valittiin Havøysundiin kulkeva fylkesveg 889.

Keskustelu

  1. Heikki

    Kyllähän tämä sellainen moottoripyöräilijän unelmatie on, kuten myös tie Ifjordista Gamvikiin ja manner-Euroopan pohjoisimpaan paikkaan (skip Nordkapp!) eli ihan aiheesta nimetty!

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.