Moottori-lehden testi todisti, että auton ja kevytperäkärryn yhdistelmä pysähtyy selvästi heikommin kuin pelkkä auto.
Moottori testasi kevytperävaunun vaikutusta jarrutusmatkoihin täydellä kuormalla 100 km/h -nopeudessa. Jarrutuskoe paljasti, että pelkkään auton jarrutusmatkaan verrattuna yhdistelmän jarrutusmatka kasvaa liki 15 metriä. Peräkärry ylikuormattuna vaikutukset ovat jarrutusmatkoihin ja ajokäytökseen ovat vieläkin dramaattisempia.
Jarrutuskokeet suoritettiin suljetulla lentokentän kiitoradalla. Kokeissa käytettiin 825 kg:n kokonaismassan kantavaa Majava M 5030 LJ -kärryä, johon lastattiin neljä erilaista kuormaa: tyhjä kärry, 300 kg:n ja 628 kg:n kuormat – viimeksi mainittu muodostaa yhdessä kärryn kanssa suurimman sallitun kokonaismassan – ja myös reilu ylikuorma eli 1 000 kg:n lasti.
Jarrutustulokset olivat havahduttavia. Nopeudessa 100 km/h tehtyjen jarrutuskokeiden perusteella tyhjä kärry lisää jarrutusmatkaa noin 4,5 metriä pelkkään autoon nähden. Sallittuun maksimikuormaan lastattuna jarrutusmatkan lisäys on tyhjään kärryyn verrattuna reilut kymmenen metriä ja pelkkään autoon lähes 15 metriä. Ylikuorman vaikutukset jarrutusmatkoihin ja ajokäytökseen olivat vieläkin dramaattisempia.
Jarrutuskokeiden perusteella johtopäätös on selkeä. Kun kärryn kanssa malttaa ajaa 80 km/h, niin jarrutusmatkat ovat yllättävän paljon lyhyempiä kuin uudella lain sallimalla 100 km/h -maksiminopeudella. Esimerkiksi suurimmalla sallitulla 825 kg:n kokonaismassalla jarrutusmatka kasvaa peräti 26,4 metriä, jos ajaa 80:n sijaan 100 km/h.
Kärry kasvattaa polttoaineenkulutusta jo 80 km/h:n nopeudesta lähtien tuntuvasti. Kun ajonopeutta nostettiin testissä 80:sta 100 km/h:iin, kasvoi kulutus noin kaksi litraa sadalla kilometrillä. Kannattaakin muistaa, että peräkärry-yhdistelmällä ei ole pakko ajaa suurinta sallittua nopeutta. Polttoainekuluja voi pienentää ja ajamisen turvallisuutta lisätä oikein kuormatulla kärryllä ja pitämällä nopeuden edelleen 80 km/h:n tuntumassa.
Testi julkaistiin Moottorin numerossa 7/2020.
Samat päätelmät koskevat tietysti matkailuvaunuyhdistelmiä sillä erotuksella, että yli 750-kiloista matkailuvaunua saa vetää korkeintaan nopeudella 80 km/h.
Kuva Lauri Ahtiainen