Pettymys monelle: katsastusaikoihin ei tule koronajoustoa

Katsastusaikoihin kaavailtu muutaman kuukauden joustovara ei toteudu, joten ajoneuvot pitää katsastaa niille määräytyneen katsastusajan puitteissa.

Varsinkin moni riskiryhmiin kuuluva otti helpotuksella vastaan tiedon, että katsastusaikoihin oli tulossa muutaman kuukauden joustovara. Tämä koronajousto ei nyt kuitenkaan toteudu, ja ajoneuvot on katsastettava myös poikkeusolojen aikana.

Ministeriö lähetti 16.4. lausuntokierrokselle hallituksen esityksen, johon sisältyi tilapäinen jousto ajoneuvon katsastuksen määräaikoihin tänä keväänä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja oikeuskanslerin virasto katsoivat kuitenkin, että tartuntavaaran pienentymisen takia poikkeus ei ole välttämätön.

– Hyvä tarkoituksemme oli helpottaa riskiryhmiin kuuluvien autoilijoiden elämää. Katsastus on herättänyt monissa levottomuutta – mutta katsastusasemat ovat kehittäneet uusia keinoja, joilla lähikontakteilta vältytään. Moni katsastusasema tarjoaa lisäksi palvelua, jossa auto noudetaan ja palautetaan, eikä omistajan tarvitse asioida katsastuksessa lainkaan, kiitteli liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka LVM:n tiedotteessa.

Poikkeus olisi mahdollistanut joustoa sellaisten ajoneuvojen liikennekäyttöön, joita ei ole määräaikaiskatsastettu tai jotka on katsastuksen perusteella määrätty ajokieltoon. Poikkeus olisi koskenut ajoneuvoja, joiden viimeinen katsastuspäivä olisi ollut aikavälillä 16.3.–15.6. Katsastamattoman tai hylätyn ajoneuvon liikennekäyttö olisi ollut tilapäisesti sallittua 31.8.2020 asti.

Eli myös nyt poikkeusoloissa ajoneuvot on katsastettava normaalisti viimeistään ajoneuvolle merkittynä viimeisenä katsastuspäivänä. Ajoneuvon viimeisen katsastuspäivän voi tarkastaa mm. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Oma asiointi -palvelusta tai ajoneuvon rekisteröinti- tai katsastustodistuksesta.

Ohjeita rikiryhmiin kuuluville

Pyydä, että joku muu vie ajoneuvosi katsastustoimipaikalle.

Vaikka katsastusaika olisi mennyt umpeen, niin ajoneuvon voi ajaa katsastustoimipaikalle ennakkoon varattua katsastusta varten.

Käytä ajoneuvon noutopalvelua, jota osa katsastustoimipaikoista tarjoaa.

Tutustu katsastustoimipaikkojen ohjeisiin ja mahdollisiin käytäntöihin turvallisen asioinnin osalta jo ennen katsastukseen menoa.

Milloin katsastukseen?

Ajoneuvon voi tuoda katsastukseen milloin tahansa. Ajoneuvo on kuitenkin katsastettava viimeistään ajoneuvolle määrättynä katsastuspäivänä, jonka voit tarkistaa rekisterinumeron perusteella Trafcomin palvelusta.

Henkilö- ja pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien uudet katsastusaikavälit tulivat käyttöön 20.5.2018. Uusi katsastussääntely harvensi yksityiskäytössä olevien henkilö- ja pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien määräaikaiskatsastusväliä.

Uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen, ja ensimmäinen katsastus uuden lainsäädännön aikana tehdään vielä vanhan mallin mukaan. Tiedot seuraavan katsastuksen ajankohdasta löytyvät joko Traficomin sähköisestä palvelusta, rekisteröintitodistukselta tai katsastustodistukselta.

Uudet säännökset harvensivat katsastusväliä, ja ensimmäinen katsastus suoritetaan 20.5.2018 tai sen jälkeen käyttöönotettaville autoille nelivuotiaana, jonka jälkeen määräaikaiskatsastuksessa tulee käydä joka toinen vuosi aina kymmeneen vuoteen asti (4–2–2–2–1-malli). Tämän jälkeen auto pitää katsastaa vuosittain.

Jo käytössä olevat autot siirtyvät uuteen katsastusaikaväliin vasta ensimmäisen, uuden katsastussääntelyn aikana suoritetun katsastuksen jälkeen, eli nyt käytössä olevat alle 3-vuotiaat autot katsastetaan ensimmäisen kerran 3-vuotiaina. Katsastusaikavälin muutos koskee myös raskaita nelipyöriä (L7e), mutta ei kevyitä nelipyöriä (L6e).

Auton seuraava katsastuspäivä määräytyy edellisestä suoritetusta katsastuksesta, eikä enää auton käyttöönottopäivän mukaan. Jos esimerkiksi haluaa siirtää autonsa katsastusajankohdan kesälle, niin auton voi käydä katsastamassa kesällä, jolloin katsastusaika ajoittuu jatkossa samaan vuodenaikaan. Katsastusajan rullaavuutta kannattaa hyödyntää myös käytettyä autoa ostettaessa – auton voi siis katsastuttaa niin osto- kuin myyntihetkelläkin. Rullaavuutta voi hyödyntää myös raskaiden ja kevyiden nelipyörien sekä raskaan kaluston katsastuksessa.

Jos rekisteröintitodistuksesta puuttuu tarkka käyttöönottopäivä (todistuksessa lukee esim. 00.00.88), niin ajoneuvon katsastusajankohta määräytyy rekisteritunnuksen viimeisen numeron mukaan.

Keskustelu

  1. Toisaalta harmi, mutta toisaalta myös ruuhkat katsastuksessa olisivat voineet kasvaa aika suureksi koronajouston myötä. Oma isäni kuuluu ikänsä vuoksi rskiryhmään, joten olen lupautunut käydä katsastamassa hänen autonsa Vantaalla. En tiennytkään, että rekisteröintitodistuksessa ei välttämättä ole käyttöönottopäivää ja että tällöin sen näkee rekisteritunnuksesta.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.