Suomalaisista alle puolet lajittelee jätteitä tiellä liikkuessaan

Kotona suomalaiset lajittelevat nykyään jätteitä varsin ahkerasti, mutta tuoreen kyselytutkimuksen mukaan vain 43 % suomalaisista lajittelee tiellä liikkumisesta syntyvät jätteet säännöllisesti.

Neste on nyt käynnistänyt pilottihankkeen Janakkalassa Neste K Linnatuulen liikenneasemalla, jossa lajittelumahdollisuuksia lisätään merkittävästi. Tavoitteena on nostaa asemalla syntyvän jätteen kierrätysastetta lähes 80 prosenttiin, ja myös liikenneasemalla käytetty paistorasva päätyy jatkossa autoilijoiden tankkiin uusiutuvaksi dieseliksi.

K-ryhmän, Nesteen ja Lassila & Tikanojan teettämän tuhannelle suomalaiselle suunnatun kyselytutkimuksen mukaan tiellä liikkumisesta syntyvien jätteiden lajittelu on huomattavasti epäsäännöllisempää kuin kotona. Suurimmaksi haasteeksi koetaan rajalliset lajittelumahdollisuudet liikenteessä.

Lähes neljäsosa vastaajista kertoo unohtavansa roskat autoon ja 13 prosenttia vastaajista ei autolla liikkuessaan kierrätä. Yli 65-vuotiaista jopa 63 prosenttia kertoo lajittelevansa jätteet tiellä liikkuessa, 18‒24-vuotiaista vain 15 prosenttia kertoo panostavansa kierrätykseen tien päällä.

Kyselyn mukaan liikkumisen yhteydessä syntyvien jätteiden lajittelua voisi helpottaa lisäämällä kierrätyspisteitä liikenneasemien ulko-ovien läheisyyteen, selkiyttämällä lajitteluohjeita sekä tyhjentämällä roska-astiat säännöllisesti.

Lähde ja kuva: Kesko