Vaikeniko autoradiosi Norjassa? Tässä syy siihen

Norjassa reissanneet suomalaiskaravaanarit ovat ihmetelleet radiohiljaisuutta.

Mikäli olet taittanut matkaa tänä vuonna Norjan puolella, olet saattanut huomata, ettei autoradiosta välttämättä kuulu mitään. Tämä johtuu siitä, että Norja lopetti FM-radiolähetykset ensimmäisenä maailmassa ja siirtyi digitaalisiin lähetyksiin.

Monia norjalaisautoilijoita – joukossa varmasti karavaanareitakin – muutos sapettaa edelleen. Norjan teillä on noin 2,2 miljoonaa autoa, jotka eivät pysty vastaanottamaan digitaalisia radiolähetyksiä. Digilähetysten kuunteleminen edellyttää, että autossa on DAB+-tekniikka.

Autoihin joudutaan nyt ostamaan joko noin 4 000 kruunun (440 euron) hintainen uusi digitaalinen autoradio tai noin 1 500 kruunun (165 euron) hintainen adapteri.

Suomessa FM vielä kuuluu

Digilähetyksiä pidetään FM-verkkoa laadukkaampina ja varmempina. Radion kuuluvuus paranee vuoristoisessa maassa, jossa radioaallot ovat välillä häiriintyneet.

Muutosvaiheessa erityisesti turvallisuuskysymykset ovat kuitenkin huolettaneet monia, sillä ilman uutta tekniikkaa kuulematta jäävät esimerkiksi valtakunnalliset liikennetiedotteet.

Ensimmäiseksi FM-radiolähetykset loppuivat Pohjois-Norjassa. Norjassa siirrytään kokonaan digitaaliseen radiotoimintaan vuoden loppuun mennessä.

Myös Sveitsi aikoo sulkea FM-verkon vuodesta 2020 lähtien. Iso-Britannia ja Tanska suunnittelevat samaa. Suomessa ei ole suunnitelmia FM-radion lopettamiseksi.