Koiran kanssa ulkomaille – ja myös takaisin Suomeen

Koira matkustaa ulkomaille helposti, kun rokotukset ja paperit vain ovat kunnossa.

Koira vaatii heisimatolääkityksen ennen paluuta Suomeen.

Karavaanareilla on nykyisin usein koira mukana matkassa. Baltiaan suuntautuvilla matkoilla koira ei tuota kuljetusongelmia, kun meren ylitys kestää vain pari tuntia. Useimmat laivayhtiöt sallivat koiran matkustamisen autossa. Matkailuauto tai -vaunu on usein koiran toinen koti ja tuttu paikka, jossa matkustaminen ei tuota ongelmia.

Tallink Siljalla, Viking Line ja Eckerö Line eivät veloita matkailuajoneuvossa matkustavasta koirasta erikseen. Viking Linella voi hankkia koiralle lipun, joka oikeuttaa sisälläoloon laivan yleisissä tiloissa.

Tallink Siljalla ja Eckerö Linella koira voi matkustaa lemmikkieläinhytissä. Tallink Siljalla on lisäksi oma osasto koirille, jossa on lukittavat häkit.

Paperit kuntoon

Koirien liikkuminen maasta toiseen lisää tautien tartuntariskejä. Koirilla tulee olla säädetyt rokotukset ja lääkitykset aina matkustaessa, myös EU:n alueella.

Pakolliset rokotukset ennen matkaa selvität varmimmin oman paikkakuntasi eläinlääkärillä.

Ulkomaan matkalla koiralla pitää olla lemmikkieläinpassi, johon rokotukset on merkitty. Passin saanti edellyttää, että koiralla on tunnistusta varten tatuointi tai mikrosiru.

Suomi on heisimadoista vapaa maa. Ennen paluuta Suomeen koiralle tulee antaa heisimatolääke. Tabletti annetaan ulkomailla 1–5 vuorokautta ennen Suomeen tuloa.

Virossa suomalaiset ovat tuttuja vieraita, ja joillain caravan-alueilla onkin valmis paketti koiran lääkitykseen. Haapsalun Camping Piksekeä luotsaa suomalainen Markku Lehtonen virolaisen vaimonsa Even kanssa. He hoitivat meidän Maukka-koiran lääkkeen ja leiman passiin hintaan 10 euroa, sisältäen lääkkeen.

28 päivän sääntö

On myös mahdollista antaa loishäätö jo Suomessa ennen matkaa 28 päivän säännön mukaisesti. Tällöin koira saa matolääkkeen eläinlääkärin vastaanotolla kahdesti 28 päivän aikana ennen matkaa, ja se uusitaan viimeistään 28 päivän sisällä edellisestä madotuksesta.

Kun paperit ovat kunnossa, ei matkustaminen tuota ongelmia. Lääkityksestä tehdään pistokokeita raja-asemilla. Laiminlyönti voi johtaa karanteeniin ja sakkoihin.

Koiralle, joka matkustaa usein, voidaan antaa matolääkitys eläinlääkärissä jatkuvasti 28 päivän välein. Tällöin koira voi matkustaa yhteensä 28 vuorokauden ajan kaikissa EU-maissa sekä Norjassa, Sveitsissä ja Islannissa.

Norja, kuten Suomikin, on heisimatovapaa maa. Ekinokokkoosilääkitystä ei vaadita lainkaan, kun matkustat pelkästään Suomen ja Norjan välillä. Matkustettaessa Ruotsista Norjaan noudatetaan samaa heisimatolääkitystä kuin Suomeen tultaessa.