Caravan-lehti somessa

Koeajossa Carthago Van -retkeilyauto: Tyyliä ja näppäryyttä laatutietoiselle pariskunnalle

Ducaton alustalle rakennettu Van 599 on tyylikäs hyvinvarusteltu paketti.

Testit

Koeajossa Carthago Van -retkeilyauto: Tyyliä ja näppäryyttä laatutietoiselle pariskunnalle

Caravan-lehti pääsi koeajamaan isoihin autoihin erikoistuneen saksalaisvalmistajan uuden retkeilyautomallin heti alkuvuodesta.

Carthago on saksalainen matkailuautomerkki, jonka ensimmäisen mallin esitteli perustaja Carl-Heinz Schuler vuonna 1979, 40 vuotta sitten. Carthago on edelleen perheyhtiö, jota johtavat omistajat. Merkki on tullut tunnetuksi kookkaista, lähes jättimäisistä malleistaan. Tilaa ja varusteita riittää joka lähtöön. Alkuun Carthago-mallit olivat pääosin järeälle alustalle rakennettuja integroituja autoja. Nykyisin mallistossa on pienempiäkin, ”normaalikokoisia” malleja, uutuutena Premium Van-sarjan retkeilyautoja.

Yhteistä kaiken kokoisille malleille on kalusteiden vahvat rakenteet, hyvä muotoilu sekä laadukkaat materiaalit niin puuosissa kuin istuinten verhoilussakin.

Vuoden 2019 uutuus on retkeilyautomallisto, joka pitää sisällään seitsemän mallia, pituudeltaan 599 ja 635 cm. Me testasimme Carthago Van 640 LE-mallia.

Fiat Ducaton pidempään koriin mahtuu erillisvuoteet pitkittäin, kun lyhyemmässä nukutaan parivuoteessa poikittain. Keskellä autoa on vessa vasemmalla ja keittiö oikealla, edessä oloryhmä.

Tyylikäs ulkokuori

Kalusteiden rungoissa ja väliseinissä käytetään puupintoja, joissa värivaihtoehtoja on kaksi. Koeajoautossa on lämpimän punaruskeat sävyt. Rakenteet eivät ole laatikkomaisia, vaan niissä on tyylikkäitä pyöristyksiä ja kaarevia pintoja.

Kattoikkunat tekevät sisätiloista valoisat. Valkoiset pinnat edessä yläkaappien luukuissa ja tiskipöydän laatikoissa lisäävät valoisuutta. Luukkujen sileät kiiltävät pinnat on helppo pitää puhtaana.

Sisävalaistus on hyvä ja monipuolinen, niin kuin tämän hintaluokan autossa tuleekin olla. Led-kohdevaloja on riittävästi kaikissa tiloissa.

Cartahagon Vanin ulkokuori on tyylikäs. Väri on hillitty hopeanharmaa, jota rytmittävät mattamusta pinnat ja raidat. Kokonaisuuteen istuu hyvin musta markiisikotelo.

Van-mallistoon sisältyy monipuolinen lisävarustepaketti. Sen saa hintaan 11 560 euroa. Yksittäin hankittuna ja jälkiasennuksena hinta olisi suurempi.

Tehokasta tilankäyttöä

Carthagon säilytystilat riittävät hyvin kahdelle. Edessä ja takana on useita yläkaappeja ja sohvan alla on reilu säilytystila. Myös ohjaamon yläpuolella on tilava luukullinen lokero. Pieniä säilytyslokeroita mm. kengille löytyy lattialuukkujen alta.

Suurimmat varusteet saa hyvin pakattua takaovista suureen tavaratilaan vuoteen alle. Tilasta vie osan vasemmalla sivustalla olevat kaapit, joista takimmaisena kahden pullon kaasukaappi. Tilaa jää silti reilusti, laskettelusuksetkin mahtuvat taakse. Tarvittaessa vuoteet voi kääntää ylös sivuseinille.

Matkaan veli hopea

Auto liikkuu vaivattomasti MultiJet Turbo Dieselillä. Kone 2,3-litrainen ja 150 hevosvoimainen. Robottivaihteisto tuo mukavuutta ja helppoutta etenkin kaupunkiajoon.

Ducaton ohjaamosta on hyvä näkyvyys kaikkiin suuntiin. Takaoikealle aukeaa näkymä liukuoven ikkunasta. Fiatin vakiomalliset sivupeilit ovat riittävän alhaalla, ja niiden yli näkee hyvin sivuille. Koeajoauton peruutuskamera on mukava lisävaruste.

Viihteestä huolehtii mediakeskus, joka sisältää navigointitoiminnot matkailuautojen reittioppaalla.

Auto lämpiää nopeasti Trumaticin tehokkaalla 6 kW ilmakeskuslämmityksellä. Koeajoautossa on vielä harvinaisempi Truma Combi D 6 E, joka toimii sähköllä ja dieselillä. Valinnaisena on Truma Combi 6E, joka käyttää sähköä ja nestekaasua. Teho riittää molemmissa varmuudella kovemmallakin pakkasella.

Kaikissa Ducatoissa on tätä nykyä turvatyynyt ja lukkiutumattomat jarrut. Lisäksi löytyy muun muassa sähköinen avustin vakauttamaan esimerkiksi yllättävässä väistötilanteessa, sekä mäkilähtöavustin ja luistonesto.

Leiriytymään

Leirissä Carthagon suuri markiisi suojaa hyvin leveää oviaukkoa kaikilta suunnilta. Nousua sisään helpottaa sähkötoiminen askelma.

Oleskelutila käsittää kahden hengen sohvan sekä kääntyvät ohjaamon istuimet, keskellään reilun kokoinen pöytälevy. Etuistuimet mahtuvat kääntymään helposti, kun Ducatossa on sisäänpainettava ratti. Tukeva pöytälevy on tummanharmaata hieman kirjavapintaista materiaalia, jossa eivät tahrat heti näy. Pyöreän pöydän pään ohi mahtuu helposti kulkemaan eteen. Tarvittaessa pöydän alta käännetään esiin lisäpala. Näin neljänkin hengen ateriointi sujuu mukavasti. Istuinten verhoiluna niin sohvassa kuin pilotti-istuimissakin on tyylikästä tummahkon harmaata kangasta ja keskiruskeaa mokkaa. Istuinten muotoilu on hyvä.

Taulutelevisio löytyy olotilan takaseinältä, eli vessan ja olotilan väliseinältä. Katselu onnistuu ohjaamon istuimilta.

Tiskipöydässä on hyvät aputasot

Keittiö on keskellä autoa oikealla, osittain lukuoven edessä. Tiskipöytä on samanlaista vahvaa muovipintaa kuin oloryhmässä. Tiskiin on upotettu teräksinen allas. Se on peitetty kaksiosaisella kannella, jonka kääntöpuolella on leikkuulauta. Seinällä on teline, johon kansi saadaan helposti pieneksi apuhyllyksi. Toinen aputaso aukea tiskipöydän päästä. Kaksiliekkinen kaasuliesi jää lasikannen alle silloin kun ei keitellä. Tiskipöydän tilat riittävät siis moneksi.

Jääkaappi tiskin oikealla puolella on seisomakorkeudella ja kaapille pääsee mukavasti kumartelematta. Kaapin pakastelokeron voi poistaa, kun tarvitaan lisää pelkkää viileää tilaa. Kappi toimii kaasulla, verkkovirralla ja akkuvirralla. Jääkaapin alapuolella on suurehko henkaritangolla varustettu kaappi.

Tyyliä ja laatua

Vessa löytyy keskeltä autoa vasemmalta. Kääntyvä kemiallisen vessan istuin pyörähtää omaan pieneen lokeroonsa kun tilaa käytetään suihkuna. Vessassa on pieni pesuallas, peiliovellinen yläkaappi sekä allaskaappi ja vetolaatikko.

Carthago Van 640 LE:n alustana on Ducaton pisin malli. 635-senttiseen koriin mahtuu sujuvasti erillisvuoteet pitkittäin. Pituutta niillä on 183 senttiä. Korotettu vuode antaa lisää tilaa takatalliin. Petille käydään keskeltä askelman kautta. Peräosasta vuoteet ovat yhtenäiset. Takaa löytyy viisi yläkaappia ja muutamia reunallisia lokeroita. Tuuletus hoituu kattoluukusta sekä avattavista takaikkunoista. Auton kaikissa luukuissa on pimennysverhot ja hyttysverkot.

Carthago Premium Van malli sopii pariskunnalle, joka arvostaa laatua, hyvää viimeistelyä niin kalusteissa kuin verhoiluissakin. Tilankäyttö autossa on optimoitu. Säilytystilaa on runsaasti ja monipuolisesti. Maantiellä Carthago on kuin kotonaan.

Koeajoauto: Jyväs-Caravan

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Klikkaa kommentoidaksesi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää kategoriassa Testit

Viikon luetuimmat
Yhteistyökumppanit


 
Y l ö s