Video: Tee se itse -mies värkkäsi matkailuautoonsa höyrysaunan – ja monta muuta näppärää lisävarustetta

Kun älliä ja kädentaitoja riittää, matkailuautoaan voi parannella erilaisilla lisävarusteilla.

Kemiläinen Matti Toivanen työskenteli autoalalla vuosikymmeniä, mutta mies ei osaa viettää myöskään eläkepäiviään toimettomana. Oloneuvoksena on aikaa ehostella omaa ja pojankin matkailuautoa.

– Tämä on minulle rakas harrastus. Mieleen tulee jatkuvasti uusia kehitysideoita, Toivanen sanoo.

Perusteellisen kurssituksen matkailuajoneuvojen sielunelämään Toivanen sai 1980-luvulla muuttaessaan Mercedes-Benz 508 -pakettiauton matkailuautoksi. Sen jälkeen matkailuautoja on ollut alla useita – viimeksi Concorde 809 M, jota nikkarikaravaanari on parannellut useilla lisävarusteilla.

Höyrysauna hurmaa

Ehkä mielenkiintoisin muutostyö löytyy suihkutilasta, johon Toivanen asensi höyrysaunan. Viisilitrainen höyrynkehitin porisee aikansa kuin pottupata, ja rentouttavat löylyt ovat valmiit muutamassa minuutissa.

– Harvian höyrynkehitin maksoi noin tuhat euroa, ja asennus kesti muutaman tunnin. Poika asensi tällaisen ensimmäisenä, ja siitä sain idean.

Kotimainen kiuasvalmistaja Harvia innostui ideasta, ja Toivanen lähetti kuvia myös Concordelle.

– Concordelta löytyy kyllä infrapunasaunaa isommista autoista, mutta tämä on yksinkertaisempi, terveellisempi ja edullisempi. Eivät he silti oikein lämmenneet idealle. Valmistajien mielestä tällaiset lisäykset pitää toteuttaa itse.

Monenlaista kommervenkkiä

Muita muutostöitä ovat olleet muun muassa hydrauliset tukijalat, joilla auton saa vaateriin. Niiden asennus maksaa Toivasen mukaan 7 000 euroa tehtaalta tilattuna ja osat 1 800 euroa.

– Viehän se itseltäkin aikaa, mutta kyllä itse asentamalla silti tuntipalkoille pääsee, Toivanen sanoo.

Lisäksi Toivanen on asentanut autoon esimerkiksi erillisen Webaston puhaltamaan ohjaamoon lämmintä ilmaa kylmällä ilmalla, koska talvella iso tuulilasi hohkaa kylmää.

– Takatallin laatikostot rakentelin siksi, kun talli oli kuin rutoläjä tavaroita hakiessa. Leivänpaahtimellekin löytyi oma paikka keittiön vetolaatikosta. Tämä on tällaista pientä ongelmanratkaisua jatkuvasti, Toivanen sanoo.

– Eihän lisäasennuksilla autoa vaihtaessa ole mitään arvoa, mutta kun tykkää tehdä, niin hyötyyhän siitä paljon. Meillä auto on ympärivuotisessa käytössä.

Katso videoilta, kun Toivanen esittelee höyrysaunaa (osa 1, jutun alussa) sekä asentamiaan muita lisävarusteita (osa 2, alla).