Adrian vaunusarja ja Bürstnerin matkailuauto palkittiin Hollannissa

Noin 5 miljoonan jäsenen hollantilainen autoilu- ja liikennejärjestö ANWB on vuosittaiseen tapaansa jakanut taas mainetta ja kunniaa Utrechtissä maan suurimmilla caravan-alan messuilla lokakuun alussa.

ANWB:n edustajista, karavaanareista ja toimittajista koostuneen tuomariston arvioinneissa painotettiin matkailuajoneuvojen innovatiivisuutta, rakennusmenetelmiä, materiaaleja, suunnittelua, omaperäisyyttä ja hinta-laatusuhdetta.

Vuoden matkailuauto 2023 -tittelin sai saksalaisen Bürstnerin puoli-integroitu Lyseo Gallery TD 649 G. Bürstnerin Lyseo Gallery on ihastuttanut jo yli vuoden esillä olleen prototyyppinsä osalta. Mukavasti tilaa tarjoavassa mallissa yhdistyvät puoli-integroitu matkailuauto, alkovimalli ja nostokattoinen retkeilyauto.

Mallin erikoisuus on katolla oleva, sisäänrakennetulla kompressorilla 1,5 minuutissa käyttökuntoon puhallettava makuuhuone. Katto nousee pystysuorassa eikä kulmikkain kuten yleensä nostokattoratkaisuissa. Ylös mennään portailla eikä tikkailla.

Oleskelu- ja makuutilat ovat täysin erillään toisistaan, ja takaosa on järjestetty koko leveydeltä kylpyhuoneeksi. Vaikka Lyseo Gallery tarjoaa roimasti tilaa, auto on suunniteltu ensisijaisesti kahdelle reissaajalle.

Hollantilaiset ottavat Lyseo Gallery TD 649 G:n valinnassa vähän etunojaa – malli on Bürstnerin tämän hetken suunnitelmien mukaan tulossa sarjatuotantoon keväällä 2023.

Vain kolme vuotta sitten ANWB:n valinta vuoden matkailuautoksi oli myös puoli-integroitu Bürstner, sillä kertaa Lyseo M Harmony Line 660 -malli.

Edullisemman hintaluokan Altea

Vuoden matkailuvaunuksi hollantilaiset valitsivat slovenialaisen Adrian koko Altea-matkailuvaunujen mallivuoden 2023 vaunusarjan.

Tuomaristo kehui Alteassa muun muassa suurten ikkunoiden ja kattoluukkujen tuomaa valoisuutta, painoa säästävää ja innovatiivista huonekalujen ja kaappien rakennetta sekä Al-Ko Vario X -alustaa.

Caravan-lehti on jo ehtinyt ottaa pikatyypit Adrian uuden sukupolven Alteasta.

Hollantilaiset palkitsivat myös hollantilaiset

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa valittiin myös ympäristön kannalta kestävin matkailuauto sekä leirintävaruste.

Kestävimpänä matkailuautona palkittiin nuoren hollantilaisen Ventje-yrityksen retkeilyauto.

Volkswagen Transporteriin perustuvia Ventje-autoja on kiitelty niiden joustavuudesta. Muun muassa keittiötä voi käyttää sekä sisällä että ulkoa.

Valinta osui Ventjeen, vaikka kyseessä ei ole sähköauto. Kiittelyn kohteena olivat Ventjen käyttämät ympäristöystävälliset materiaalit. Esimerkiksi autossa käytetyt puumateriaalit ovat kaikki sertifioitua puuta, eristeenä käytetään lampaanvillaa ja lattia on valmistettu hiilineutraalisti.

Parhaana leirintävarusteena palkittiin hollantilaisen Karsten Tenten -yrityksen Blueline-teltat, joissa käytetyistä materiaaleista osa tulee kierrätetyistä farmarihousuista. Asia voi tuntua näpertelyltä, mutta sitä se ei tuomariston mukaan ole. Ympäristön kannalta kestävistä kankaista valmistetut teltat voivat säästää pelkästään vettä 50 000 litraa per teltta.

Keskustelu

 1. Amir Näveri

  Itse kartan kuin piru taivasta noita nostokattoisia. En viitsisi olla suomen sadekesässä joka reissun jälkeen availemassa kattoa ja kuivattelemassa ”kangasosaa”.

  Kommentoitu 0 kertaa

  1. Voitto Saarinen

   Kerran olemme joutuneet ylimääräisesti pitämään nostokaton ylhäällä kuivuuden varmistamiseksi. Kymmeniä ”turhia” nostoja on tehty uteliaisuuden tyydyttämiseksi. Nämä siis kolmen vuoden ja 40 t km aikana.

   Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.