Hämmentävä ”ekokapseli” tähtää liikuteltavaan ja omavaraiseen majoittumiseen

Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa toimiva Ecocapsule-niminen yritys on jo useita vuosia pyrkinyt markkinoille erikoisen näköisellä ”ekokapselillaan”.

Valmistaja maalailee tuotteensa soveltuvan muun muassa matkailuvaunuksi, minikodiksi, mökiksi, loistokkaaksi glamping-majoitukseksi ja etätoimistoksi.

Alkuperäistä Ecocapsule-mallia valmistetaan myyntiin vain 50 kappaleen erä. Menekki ei liene ollut päätä huimaava, sillä tuotetta on aina vaan saatavilla.

1–2 henkilölle majoitustilaa tarjoava alkuperäinen Ecocapsule tähtää energiaomavaraisuuteen aurinko- ja tuulienergian avulla. Ecocapsulen voi myös liittää töpselillä sähköverkkoon, jos virtaa ei riitä omasta takaa. Sähköä pitäisi valmistajan mukaan kuitenkin riittää omasta takaa vähintään neljäksi päiväksi senkin jälkeen, jos sitä ei saada lisää ladattua 9,7 kWh:n akustoon aurinkopaneeleista ja pientuulivoimalasta.

Omavaraisuutta tavoitellaan myös veden suhteen muun muassa sadeveden talteenoton mahdollistavalla muotoilulla. Vettä voi ottaa myös harkiten vaikkapa lammesta, sillä vedet puhdistetaan suodatinjärjestelmän ja UV-LED-valon avulla.

Varusteluun kuuluvat muun muassa taitettava sänky (2 x 1,65 m), keittiöpiste, pieni jääkaappi, suihku ja wc.

Pituus on 4,67, leveys 2,2 ja korkeus 2,5 metriä. Vapaata lattiatilaa jää käyttöön 6,3 neliömetriä. Tyhjänä paino on 1 350 kiloa, täysien vesitankkien kanssa 1 570 kiloa.

Valmistaja on tehnyt Ecocapsulelle räätälöidyn trailerin, jolla liikuttelu pitäisi sujua helposti. Kuljetuksen ajaksi tuuliturbiini vedetään noin 4 metrin korkeudesta teleskooppivarren avulla ala-asentoon. Katolla on myös koukut, joiden avulla ekokapselin saa helposti nostettua vaikka kuorma-auton lavalle.

Ecocapsulesta on tuotu myyntiin myös Space-versio. Omavaisuuden kannalta karsitummassa mallissa on kyllä esimerkiksi aurinkopaneelit muttei pientuulivoimalaa.

Kuvat: Ecocapsule