Näillä ohjeilla pärjää turvallisemmin ulkoilu- ja luontoreiteillä

Yhä useammat ovat innostuneet luonnossa liikkumisesta koronapandemian aikana. Erilaisilla ulkoilureiteillä on paljon kokeneiden ulkoilijoiden ja retkeilijöiden lisäksi myös ensikertalaisia.

Reiteillä tarkoitetaan esimerkiksi hiihtolatuja, kävely-, lumikenkä- ja pyöräilypolkuja, kelkkareittejä, retkiluisteluratoja tai ratsastuspolkuja. Reitit voivat paikoitellen ruuhkautua.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa toisten kulkijoiden huomioimisen olevan reiteillä parasta turvallisuustyötä. Ennen reiteille suuntaamista kannattaa kerrata turvallisuusvinkkejä.

  • Valitse omalle taitotasollesi ja kunnollesi sopiva reitti. Ulkoilu- ja luontoreiteistä löytyy tietoa esimerkiksi Luontoon.fi -verkkopalvelusta, kohteen verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta.
  • Ota etukäteen selvää, millä välineillä reitillä saa kulkea. Ladut ovat ensisijaisesti hiihtäjille ja moottorikelkkareitit moottorikelkkailijoille.
  • Varaudu oikeilla ja keliin sopivilla välineillä ja vaatetuksella. Ota tarvittaessa mukaan ruokaa, juomaa ja muut tarvittavat turvavarusteet.
  • Tutustu reitin opastustaulun tietoihin ja noudata reitin ylläpitäjän ohjeita esimerkiksi reitin kulkusuunnasta.
  • Monitoimireiteillä saa liikkua monilla eri välineillä. Ole valppaana ja anna tilaa muille kulkijoille.
  • Toimi niin, ettet aiheuta vaaraa itsellesi tai muille. Vaaratilanteita voi syntyä erityisesti ruuhkaisimmilla reiteillä ja haastavimmissa reitin kohdissa. Ole erityisen varovainen silloin, kun erot kulkijoiden nopeudessa tai taidoissa ovat suuret.
  • Muista myös katsoa sääennusteet ja varaudu siihen, että sääolosuhteet voivat muuttua reitin varrella.
  • Älä ryhdy latupoliisiksi – nauti liikunnasta ja luonnosta.

Ilmoita reitin ylläpitäjälle, jos havaitset reitillä esimerkiksi vaaraa aiheuttavan esteen tai muun puutteen. Yhteystiedot löytyvät yleensä reitin opastustaulusta. Voit ilmoittaa vaarallisesta palvelusta myös Tukesille.

Ulkoilu- ja luontoreittien kunto voi vaihdella eri vuodenaikoina. Reitin käyttäjät voivat huolehtia omalta osaltaan reittien kunnossa pysymisestä valitsemalla reitille sopivat välineet.

Varaudu myös ongelmatilanteisiin. Onnettomuuden sattuessa 112-sovellus auttaa pelastajia löytämään paikalle, joten lataa sovellus jo etukäteen puhelimeesi.

Lähde: Tukes