Pidetään leirintäalueet turvallisina – siihen saa nyt apua ilmaisesta oppaasta

SF-Caravan ry ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ovat päivittäneet Leirintäalueen turvallisuusoppaan, joka ilmestyi edellisen kerran vuonna 2013. Nyt pdf-muodossa vapaasti saataville tuotuun oppaaseen on koottu keskeiset leirintäalueiden turvallisuuteen liittyvät vaatimukset ja ohjeet.

– Ensimmäisessä versiossa olleita asioita ei ole juurikaan jäänyt pois, mutta opasta on täydennetty. Asiat käytiin läpi sillä tavoin, että onko tullut muutoksia määräyksiin, lainsäädäntöön ja muuhun, jotta opas on nykyisten määräysten ja lainsäädännön mukainen. Ja on siellä myös suosituksia ja neuvoja. Näiden mukaisesti kun tekee, asiat tulee hoidettua siten, että leirintäalue on turvallinen käyttää, sanoo yksi oppaan tekijöistä, SF-Caravanin asiantuntija Markku Vänskä.

Leirintäalueen turvallisuusoppaassa on kiinnitetty nyt paljon huomiota paloturvallisuuteen, erityisesti etutelttojen osalta.

– Siellä on olemassa aika isot paloturvallisuusriskit sen vuoksi, että etutelttoihin tahtoo kasaantua kaikennäköistä tavaraa, kuten kalusteita ja sähkölaitteita. Se on sellainen tila, että jos tulee tulipalo, se on herkästi ja nopeasti palava, ja vaikeuttaa aika lailla pääsemistä matkailuajoneuvosta ulos, Vänskä sanoo.

Leirintäalueesta on pidettävä huolta sillä tavalla, että se on koko ajan siinä kunnossa, että alue on turvallinen käyttää. Omavalvontaa pitää tehdä riittävästi, ja opasteidenkin jatkuva ylläpito on osa tärkeää turvallisuustyötä. Leirintäalueiden ylläpitäjien on oltava perillä myös lasten leikkipaikkoja koskevista tiukoista määräyksistä.

Kaikkeen on vaikea varautua, mutta kannattaa ainakin yrittää. Taalainmaalla Ruotsissa jouduttiin toimimaan viime syksynä nopeasti tilanteessa, jossa leirintäalueen vieressä ollut joki alkoi rajusti tulvia. Kuvakaappaus SVT.

Oppaassa muistutetaan turvavälien tärkeydestä – ja aiheesta. Turvavälin tulee olla vähintään se tuttu 4 metriä: toisesta matkailuajoneuvosta, toisesta etuteltasta, toisesta etukatoksesta, toisesta matkailuajoneuvopaikan puisesta laverista tai siihen liittyvästä aidasta, erillisestä teltasta, vetoautona käytettävästä matkailuautosta sekä vetoautosta, joka ei liity kyseiseen palokuormakokonaisuuteen. Lähes riskitön turvaväli olisi noin 8 metriä, joka riittäisi lämpövaurioidenkin ehkäisemiseen.

Vänskä muistuttaa, että turvallisuus ei synny leirintäalueella itsestään, vaan se on joka päivä tehtävä yhteistyössä leirintäalueen pitäjän, käyttäjien ja viranomaisten kanssa.

– Oppaassa olevat suositukset, lainsäädäntö ja muut asiat eivät ole siellä käyttäjien kiusaksi vaan kaikkien hyödyksi, jotta vältytään ikäviltä tapahtumilta.

– Ehdottomasti kaikkien leirintäalueiden hoitovastuussa olevien ja leirintäalueella työtä tekevien on hyvä lukea tämä opas. Ja ei ole pahitteeksi ihan tavallisen karavaanarinkaan se lukea. Siellä on paljon asioita, joihin tavallinen leirintäalueen käyttäjä voi vaikuttaa ja joiden mukaan hänenkin pitää toimia, jotta asiat alueella sujuisivat parhaalla mahdollisella tavalla ja turvallisesti.

Leirintäalueen turvallisuusopas on vapaasti ladattavissa tästä osoitteesta.