Jos liikenteen vaarallisuus Euroopan maissa kovasti huolestuttaa, ei ehkä kannata lähteä ajamaan ainakaan Romanian teille

Tilastoja ja niissä mittareita on joka lähtöön. Sveitsiläinen Vignetteswitzerland.com-sivusto kauppaa sähköistä tunnistetta tiemaksua edellyttäville maantieosuuksille (E Vignette) sekä jakaa tietoa tällaisista sveitsiläisistä teistä, mutta tekee näköjään myös joitakin liikenteeseen liittyviä selvityksiä.

Vignetteswitzerland.comin väki on analysoinut Brysselissä toimivan European Transport Safety Council -organisaation keräämää aineistoa eri maissa tieliikenteessä kuolleista (miljoonaa asukasta kohden). Tämän tutkimuksen tulosten perusteella Romania on tilastollisesti hengenvaarallisin maa ajaa Euroopassa. Tai oli ainakin 2022, jolta vuodelta analysoitu aineisto on.

Romanian ruma lukema oli 85,81 tieliikenteessä kuollutta miljoonaa asukasta kohden. Pientä positiivista siinä kuitenkin on se, että vielä kymmenen vuotta aiemmin lukema oli 95,62, joten myönteistä pudotusta siinä oli yli 10 prosenttia.

Toiseksi turvattominta oli Serbiassa, jossa miljoonaa asukasta kohden tieliikenteessä kuolleita oli 82,65. Siinä on parannusta 10 vuodessa tullut 13 prosenttia. Kolmanneksi vaarallisinta oli Bulgariassa, jonka teillä tilastoitiin 77,64 kuolemaa miljoonaa asukasta kohti. Bulgariassakin oli tapahtunut myönteistä kehitystä, mutta kymmenen vuoden takaiseen lukemaan tosin vain kuusi prosenttia.

Moni suomalainen on lomareissuillaan ajellut sujuvasti Kroatian teillä. Tässä tilastossa Kroatia on Euroopan neljänneksi vaarallisin maa. 71,20 liikennekuolemaa miljoonaa asukasta kohden on kuitenkin peräti 22,53 prosenttia vähemmän kuin 10 vuotta aiemmin. Viidenneksi vaarallisinta oli Portugalissa, kuudenneksi turvattominta Kreikassa.

Pohjoismaissa on eurooppalaisittain turvallista

Vignetteswitzerland.comin mukaan turvallisinta maanteillä on Norjassa, jossa liikenteessä kuolleita miljoonaa asukasta kohti oli 29. Myönteistä kehitystä vuoteen 2012 verrattuna on 26,5 prosenttia. Toiseksi turvallisinta oli Ruotsissa (30 kuolemaa miljoonaa asukasta kohti), kolmanneksi turvallisinta Isossa-Britanniassa.

Pohjoismaiden hyvää sijoittumista täydentää neljänneksi turvallisimmaksi tilastoitu Tanska. Seuraavina järjestyksessä olivat Sveitsi, Irlanti ja Saksa. Suomi oli kahdeksas, ja meillä tämän tilaston valossa oli tapahtunut myönteistä kehitystä 27 prosenttia.

Tutkimuksessa oli mukana 32 maata, joista kaikissa muissa paitsi Hollannissa tilanne oli parantunut kymmenen vuoden takaiseen tilastoon verrattuna.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *