Tässä ovat matkailuajoneuvoalan innovaatiopalkinnon saajat

Jo perinteiseen tapaan European Innovation Award -palkinnot jaettiin Stuttgartin CMT-messujen yhteydessä tammikuun puolivälissä. Voittajat valitsi 150 tuotteen joukosta 12 eurooppalaista caravan-alan lehteä 12 maasta. Suomesta tuomaristossa oli edustettuna Caravan-lehti.

Sisustussuunnittelun kategoriassa vuoden 2024 palkinnon sai puoli-integroitu Frankia Now -matkailuauto. Tuomariston mukaan auto tarjoaa ainutlaatuisen epäsuoran valaistuksen konseptin, orgaanisia muotoja ja suuren tilantunnun.

Frankia Now -mallin seinillä käytetyt kangasmateriaalit luovat viihtyisyyttä ja auttavat myös hyvässä äänieristyksessä. Värikonseptin kolme tyyliä heijastuvat edukseen designissa sekä auton sisä- että ulkopuolella.

Ulkoasun designin osalta voiton vei Ahorn Camp Van 620 -retkeilyauto, jonka Ahorn on tehnyt yhteistyössä muunnoksia tekevän Irmscher-yrityksen kanssa.

Näyttävällä etuspoilerilla ja 18 tuuman kevytmetallivanteilla varustettu urheilullinen Van 620 -erikoisversio on ainakin tuomariston makuun katseenvangitsija.

Fendt Caravan palkittiin teknologiasta ja muun muassa sujuvan etätyön mahdollistavista verkkoyhteyksistä Live-Work-Connect-konseptissaan. Siinä yhdistyy modernilla tavalla liikkuva elämäntapa, työnteko ja helposti muihin yhteyksissä pysyminen.

Fendtin konseptissa integroidaan uusia teknologioita sekä työnteon ja lomailun yhdistämistä tinkimättä mukavuudesta, vapaudesta ja yksilöllisyydestä.

Carthagon C Tourer I 145 RB LE vei voiton pohjaratkaisujen kategoriassa. Integroitu malli on tuomariston näkemyksen mukaan todellinen tilaihme, joka tarjoaa maksimaalista mukavuutta vain 7,05 metriä pitkässä autossa. Pohjaratkaisu tarjoaa muun muassa tilavat vuoteet, käytännöllisen kylpyhuoneen ja tilavan kulmakeittiön.

Turvallisuutta parantavien ehdokkaiden joukosta ykkössijan vei myös ajomukavuutta parantava Al-Kon Comfort Drive.

Al-Ko Comfort Drive ennakoi matkailuajoneuvon liikkeitä ja mahdollistaa iskunvaimentimien asetusten automaattisen säätymisen reaaliajassa. Tuloksena on muun muassa parempi ajovakaus, vähentyneet iskut ja tärinät sekä kokonaisuutena parempi ja turvallisuutta lisäävä ajoneuvon hallinta.

Parhaana varusteinnovaationa palkittiin Thule VeloSwing -vetokoukkuratkaisu, joka on suunniteltu erityisesti polkupyörien kuljettamiseen.

VeloSwing mahdollistaa esteettömän pääsyn tavaratilaan silloinkin, kun siihen on kiinnitettynä telineessä polkupyöriä.

Leirintävarusteissa tuomariston valinta oli tällä kertaa Isabella Buddy.

Matkailuvaunun tai -auton markiisiin nopeasti asennettava Buddy luo monikäyttöisen oleskelutilan. Isabella Buddy koostuu kahdesta sivusta ja etuseinästä. Vahvat magneetit pitävät markiisin katon ja sivupaneelit yhdessä.

Kestävä kehitys ja ympäristö -luokassa voiton vei Adrian Aviva Lite -matkailuvaunu.

Tuomaristo kuvaili Aviva Lite -mallia yllättävän kevyeksi ja innovatiiviseksi vaunuksi, jossa on kaikki tarvittava eikä sitten mitään muuta. Vaunua on helppo hinata myös pienillä autoilla ja jopa sähköautoilla, ja se on ympäristöystävällinen.

Kohderyhmän fokuksesta palkittiin Knaus Yaseo. Tuomariston mielestä kaasuton, täyssähköinen Yaseo vetoaa nuoreen kohderyhmään, joka arvostaa leirintämatkailussa joustavuutta.

Knaus Yaseo tarjoaa nuorille perheille kätevän pohjaratkaisun. Vaunumalli on erityisen kiinnostava heille, jotka ovat kiinnostuneita sähköautoilla reissaamisesta.

Startup-yritysten aikaansaannoksissa voiton vei Revotion-yrityksen Smart System -järjestelmä. Tuote yhdistää eri valmistajien laitteet helposti hallittavaksi tabletin tai älypuhelimen näytöltä. Järjestelmä tarjoaa moduuleita muun maussa valaistuksen ja lämpötilan säätöön sekä akun valvontaan.

Matkailuautojen innovatiivisuutta yleisesti arvioitaessa luokan ykköseksi koko konseptiltaan nostettiin uusi Hymer ML-T.

Tuomaristo luonnehtii Hymer ML-T:n asettavan uuden standardin niin designissa, digitalisaatiossa kuin omavaraisuudessa.

Matkailuvaunujen kokonaiskonseptin osalta voiton vei monitoiminen Hobby Maxia 595 KML, jonka takaosaa voidaan muuntaa käytettäväksi jopa yhdeksällä eri tavalla.

Retkeilyautoista innovatiivisimpana palkittiin Globe-Traveller Falcon 2Z, jossa yhdistyvät luksus, toiminnallisuus ja esteettisyys.

Kehuja saivat muun muassa Globe-Travellerin mallin led-valaistus, lämpimän sävyiset puumateriaalit, kylpyhuone, ergonominen design ja tehokkaat säilytystilat.

Nelivetoisten matkailuautojen luokan voitti Eura Mobil Xtura. Xtura oli myös bloggarien suosikki.

Pitkiin reissuihin optimoidussa Xturassa kehuttiin muun muassa energian osalta hyvää omavaraisuutta, ympärivuotisen käytön mahdollistavia ominaisuuksia ja vankkaa rakennetta.

Palkinnotta ei jätetty myöskään varusteiden kategoriassa Mfi Camperlife -yrityksen Bbox BulliEditionia, joka on eräänlainen ”koukussa vedettävä kaappi”.

Lähde: European Innovation Award. Kuvat: valmistajat

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *