Matkailuautolla liikkuva tietokirjailija Pepe Forsberg on kiertänyt karavaanareille soveltuvia virkistyskohteita koko Suomen alueella ja tehnyt seikkailuistaan top-listoja. Tällä kertaa hän on valinnut hienoimpia fatbike-reittejä.
Ylläksen erikoisuus on ylläpidetty 100 kilometrin pituinen talvipolkuverkosto, jonka pääkäyttäjinä ovat fatbike-harrastajat. Reittejä sukkuloi kuruilta keroille ja tuntureilta tundralle. Maisemapaikkojen tarjoamat kuvankauniit panoraamat saavat matkailijat palaamaan Ylläkselle vuosi toisensa jälkeen ihastelemaan tunturiluontoa. Haaveilu muuttuu adrenaliinin täyteisiksi huimiksi laskuosuuksiksi ja hikikarpaloita otsalle vieritteleviksi nousuiksi.
Ylläksen puhdas luonto on pyöräilijälle monipuolinen kokemus, aikamatka jääkauden jäljillä tykkylumipuiden lomassa. Reitit ovat luonteeltaan haastavia johtuen tuntureiden korkeuseroista. Huollettu verkosto on huimaavan pitkä ja kun reittejä löytyy sadan kilometrin mitalta, näin pitkä kokonaisuus ansaitsee viisi tähteä.
Pisimpien reittien mankeloimiseen voi ottaa avuksi sähköistetyn version paksupyörästä. Nostan tämän suosituksen esiin etenkin ensikertalaisille, vaikka pyöräillessä hengitetäänkin Euroopan puhtainta ilmaa. Suositut reitit esimerkiksi Pirunkurun suuntaan voivat kuluttaa voimia sen verran, että pieni sähköistetty apu ylämäessä on tarpeen.
Pyörien vuokraus tapahtuu näppärästi joko kysymällä Luontokeskus Kellokkaasta apua, tai menemällä suoraan hotelli Saagan vieressä olevalle vuokrauspisteelle.
Reittien varrelta löytyy hyvällä suunnittelulla latukahviloita, laavuja ja kotia. Kerrospukeutuminen ja mukava selkäreppu eväineen auttavat riemun tunteen leviämistä vatsan pohjalle perhosina. Talvipyöräily on mukavaa hommaa, tätä kannattaa kokeilla. Takaan että ette tule pettymään, vaan nousette satulan päälle yhä uudestaan. Lisäveikkaus on, että palaatte Ylläkselle, sen verran monipuolista luontoa ja elämyksellisiä hetkiä on tiedossa tässä Lapin ihmemaassa.
Kypärä on varuste, joka on syytä olla pipon päällä suojaamassa ajatusten juoksun jatkuvuutta pyöräretkellä.
Tiet Ylläkselle ovat hyvät, mutta matkan pituus etelästä katsottuna voi tuottaa tuskaa etenkin jäisenä aikana. Palvelut ovat monipuolisia ja kattavia. Jokaiselle löytyy oma kulmaus, kun vaan jaksaa hieman kaivaa Ylläksen monipuolisesta tarjonnasta itselle sopivan vaihtoehdon.
Pyöräilyreitistö: *****
Maisemat: *****
Palvelut: *****
Saavutettavuus: ****
Karavaanarikohde: *****
Pisteet yhteensä: 24
Syötteellä pääsee kokemaan erämaan lumoa osin mäkisillä ja vaativillakin talvipyöräilyreiteillä. Pudasjärven helmi sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella vain vajaan 150 kilometrin päässä Oulusta. Lapsiperheitä alueelle vetää loma-aikojen ulkopuolella alakouluikäisten mahdollisuus osallistua tunturikouluun ja sen aktiiviteetteihin. Sisätiloissa voi harrastaa muun muassa jousiammuntaa, seinäkiipeilyä, tai heitellä voltteja trampoliinilla.
Toinen sija listauksessa ei tule pelkästään monipuolisten sisäharrastusmahdollisuuksien vuoksi. Fatbike-harrastajia odottaa paikan päällä 36,5 kilometrin mittainen ja viikoittain huollettava erämainen pyöräilyreitistö, jonka varrelta löytyy laavuja, autiotupia ja latukahvila. Matkaan lähdetään Syötteen luontotuvalta.
Ilmastonmuutoksen aikoina Syötteen kävijöitä lohduttaa tieto, että Syöte on Suomen lumisinta aluetta. Täällä lämpimät talvet eivät vielä tunnu ja tykkylumipuiden kauneus hivelee yhä artistien sieluja. Retkievästauko Ahmatuvalla onkin suosittu reittikohde talvipyöräilijöille. Kuuma mehu ja munkki näissä maisemissa maistuvat erityisen hyvälle.
Syötteen matkailupalvelut on toteutettu palvelemaan karavaanareita. Alueella on satoja tolpallisia karavaanaripaikkoja aivan latujen ja laskettelurinteiden tuntumassa. Syötteen kylältä löytyy kauppa ja hotellit tarjoavat ravintolapalveluita ruoan ja juoman muodossa. Hotellien kautta voi vuokrata menopelin pyöräseikkailua varten.
Syötteen reitit ovat osin haastavia, erämaisia ja monipuolisia. Latupassilla kompensoidaan reittien ylläpitotyötä. Syötteen luontotuvalta voi kysellä vinkkejä kansallispuiston alueelle suuntautuville retkipyöräilyhetkille.
Syötteeltä löytyy peruspalvelut, mutta esimerkiksi kyläkaupan tuotevalikoima on verrattain suppea. Syöte ei ole juhlintakohde, vaan enemmänkin lapsiperheille turvallinen lomailuparatiisi.
Syötteelle pääsee perille asti hyvää tieverkostoa pitkin. Oulun läheisyys on tehnyt Syötteestä tärkeän lomailukohteen Pohjois-Pohjanmaan paksupyöräsankareille.
Pyöräilyreitistö: *****
Maisemat: *****
Palvelut: ****
Saavutettavuus: *****
Karavaanarikohde: ****
Pisteet yhteensä: 23
Listauksen kolmas sija menee Pyhä-Luoston kansallispuiston ja sen lähialueiden fatbike-reiteille. Monipuolinen reitistö palvelee kaiken tasoisia luontoihmisiä. Alueen luonto piirtää mielenmaisemaan pilviä tavoittelevia keroja, vaaroja ja tunturisiluetteja, joiden syleilyssä pyöräilyreitit sukkuloivat parinkymmenen kilometrin mittaisena verkostona. Huollettuja reittejä on Pyhätunturin puolella 10 kilometriä ja Luostolla 10,5 kilometriä.
Pyöriä on helppo vuokrata paikan päältä. Etenkin sähköistetty versio paksupyörästä tarjoaa huolettomia ja hiettömiä hetkiä osin vaativienkin nousujen parissa.
Matkailuautoilijoille löytyy täydet palvelut sekä Pyhältä että Luostolta. Revontulien loimun alta voi valita kattavasta tarjonnasta caravan-alueen sähkötolppapaikkoineen, majoituspalveluja sekä kahvila- ja ruokapalveluja. Kokonaisvaltaista kansallispuistoelämystä helpottamaan on luotu skibus-yhteys tuntureiden välille. Tätä näppärää kulkumuotoa hyväksikäyttäen voi pyöräillä Pyhältä Luostolle ja hoitaa paluumatkan skibussin kyydissä. Fillarireiteille pääsee leirintäalueiden porteilta, kuvankauniin villin luonnon syleilyssä. Suuri seikkailu voi alkaa.
Myös pyöräilijät voivat nauttia latukahviloiden palveluista. Suosituksia voisi antaa näille kaikille, mutta nostan Cafe Kairan Pyhätunturilla, Lampivaaran latukahvilan samannimisen vaaran rinteellä ja Torvisen majan Luoston päässä nimetyiksi omiksi suosikki taukopaikoikseni. Kaiken kruunaa tulistelupaikat luonnon helmassa. Tunturituulen huminaa voi kuunnella laavuissa ja kodissa, joita löytyy reittien varsilta, tasaisin väliajoin. Näistä oma suosikki sijaitsee maankuulun Isokurun läheisyydessä.
Pyhä-Luoston palvelutarjontaan kuuluu talvisten harrastusvälineiden vuokraus. Hiihto ja laskettelu kuuluvat luonnollisena osana tunturikeskusten aktiviteetteihin. Myös lumikenkäilijöitä näkyy alueen hyvin hoidetuilla reiteillä.
Pyhä-Luoston palvelut hipovat täydellisyyttä, valinnanvaraa löytyy. Alueen suosion kasvu matkailijoiden keskuudessa ja paikallisyrittäjien pitkäjänteinen työ palveluiden kehittämisessä on saanut aikaiseksi karavaanareille oman Shangri-Lan luontoäidin sylissä.
Hyvät tiet vievät perille saakka. Pieni miinus on hiihtolomakauden ruuhkaisuus yhdistettynä mahdolliseen pohjoisen puhuriin. Keliolot voivat yllättää.
Pyhä-Luoston palvelut karavaanareille ovat täydelliset. Valinnanvaraa on ja palvelut ovat monipuoliset.
Pyöräilyreitistö: ****
Maisemat: *****
Palvelut: *****
Saavutettavuus: ****
Karavaanarikohde: *****
Pisteet yhteensä: 23
Jyväskylässä on monipuoliset mahdollisuudet liikkua. Laajavuorella ylläpidetään talvipyöräilyreittiä, joka kurvailee vuorenrinteen laavupaikkojen editse. Makkarat reppuun ja menoksi. Paikan päällä on pyörävuokraamo, josta saa hyviä vinkkejä omaa retkeä varten. Jos pidempikin oleskelu Keski-Suomen helmessä innostaa, niin täältä löytyy paljon talviaktiviteettejä.
Laajavuori on tunnettu laskettelu- ja hiihtokeskus. Matti Nykäsen kotipitäjästä löytyy luonnollisesti myös hyppyrimäki.
Jyväskylässä on suurkaupungin leimasta huolimatta tarjolla paljon luonnonkaunista nähtävää. Virkistysalueet ovat hyvin hoidettuja ja maisemat vesistöineen monipuolisia.
Jyväskylän alueelta avautuu ulkoilmaihmisten silmien eteen 15 liikuntapuistoa. Nämä kokonaisuudet tarjoavat yli 50 kilometriä valaistuja kuntoratoja ja -latuja sekä yli 100 kilometriä valaisematonta latuverkostoa. Kaiken kruunaa pakkasen purressa jopa 140 kilometrin mittainen jäälatuverkosto. Liikuntapuistoista lähtevät latureitit ja pururadat ovat suosittuja virkistäytymiskohteita vuoden ympäri.
Jyväskylään pääsee hyviä teitä pitkin. Joidenkin virkistysalueiden luokse pitää kulkea kapeampia hiekkateitä pitkin. Tätä kirjoittaessa Ladun majan tie oli hyvin kuoppainen ja vaikka kuljettu matka pysäköintialueelle oli verrattain lyhyt, oli se tekohampaissa tuntuva.
Useat alueen majoituspalvelut tarjoavat välinevuokrausta. Virkistysalueiden yhteyteen on tehty pysäköintialueet ja autolla pääsee hiihtäjän paratiisien viereen. Kaupunkipalvelut ovat piste i:n päällä.
Pyöräilyreitistö: ****
Maisemat: ****
Palvelut: ****
Saavutettavuus: ****
Karavaanarikohde: ****
Pisteet yhteensä: 20
Etelään talvipyöräilylomalle? Paloheinä sijaitsee värikästä historiaa tarjoilevan suurkaupungin pohjoispuolella. Paloheinän ulkoilualueen vetonaula on suuri tekovuori, jonka rinnettä ovat kivunneet monet kansainvälistä rantakuntoa tavoittelevat harrastelijat ja huippuammattilaiset. Paloheinässä tunnelma on taianomainen ja luonto läsnä.
Paloheinässä kulkee hiihtoreittien lisäksi monipuolisesti kuntopolkuja ja metsäpolkuja, jotka ovat tamppaantuneet paksupyöräilijöille sopiviksi. Reittisuunnitelmien varrelle voi sisällyttää Vantaanjoen upeita virtaosuuksia, kuten Pitkäkosken ja Ruutinkosken.
Retkeilymaja paikan päällä ei ole ainoa vaihtoehto kaupungin sykkeessä sukkuloimiseen tottuneille. Pääkaupunkiseudulla on tarjontaa karavaanareille, ja julkinen liikenne mahdollistaa helppokulkuisuuden kaupunkien värivaloissa. Tosin hyvät tiet ovat aika-ajoin alttiita pääkaupunkiseudun vilkkaalle liikenteelle, joten ruuhkaa saattaa olla.
Pyöräilyreitistö: ***
Maisemat: ****
Palvelut: ****
Saavutettavuus: ****
Karavaanarikohde: ****
Pisteet yhteensä: 19
Teksti: Pepe Forsberg