Kansallispuistojen suosio on kovassa kasvussa – kävijät erittäin tyytyväisiä

Heinäkuun loppuun mennessä tänä vuonna on tehty kansallispuistoihin jo 2,4 miljoonaa käyntiä, jossa on kasvua 400 000 käyntiä (20 %). Esimerkiksi Järvi-Suomessa kasvuluku oli 48 %, rannikolla 35 % verrattuna viime vuoden seitsemään ensimmäiseen kuukauteen. Tiedot kaikkien kansallispuistojen tilastoista löytyvät tästä linkistä.

Parannetut reitit ja taukopaikat tekivät kansallispuistoista entistä parempia vierailukohteita myös ensikertalaisille. Neuvonnan merkitys uusille asiakkaille korostui niin verkossa, maastossa kuin luontokeskuksissa.

Uusien maastopalvelujen tuottaminen on omalta osaltaan nostanut kävijämääriä: Esimerkiksi Tammisaaren saariston kansallispuistossa Jussarön saaren uudet laiturit ovat pitäneet saaren yrittäjät kiireisinä. Repoveden kansallispuiston uusi silta ja Sipoonkorven kansallispuiston uudet palvelurakenteet olivat yksi syy niiden puistojen käyntimääräennätyksiin.

Kävijäpaineista huolimatta kävijätyytyväisyys säilyi erittäin hyvänä: kävijätutkimusten mukaan se oli 4,4 asteikolla 1–5.

Ukko-Luoston uudet portaat.
Pyhä-Luostolla Ukko-Luoston portaat olivat nähtävyys, jota tultiin katsomaan ja kokeilemaan. Kuva: Anna Pakkanen

Karavaanarit nostivat Oulujärven retkeilyalueen lukuja

Käyntien keskimääräinen kasvu todentuu myös Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kansallispuistoissa. Tosin omissa luvuissaan pyörii Syötteen kansallispuisto, jonka alkuvuoden käyntimäärissä on kasvua viime vuoteen peräti 40 prosenttia. Kansallispuiston kyljessä sijaitsevalla Iso-Syötteen retkeilyalueella kasvu oli jopa 59 prosenttia.

Retkeilijoitä Syötteellä. Kuva Maarit Vaahteranoksa

Myös Hossan ja Riisitunturin kansallispuistojen alkuvuoden käyntimäärissä on nousua viime vuoteen verrattuna. Koillismaan suosituin kansallispuisto, Oulanka, kasvatti sekin suosiotaan. Alkuvuoden käyntimäärissä on kasvua viime vuoteen verrattuna 28 prosenttia.

Melojia Oulankajoella.
Melojia Oulankajoella. Kuva Heikki Sulander

Luonto- ja kotimaanmatkailun kasvu näkyi kaiken kaikkiaan Ruka-Kuusamon alueella vilkkaana kesänä. Oulangan lähikohteen Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueen käyntimäärät nousivat nekin 32 prosenttia.

Rokualla on havaittavissa telttailun suosion kasvua; viipymät alueella on pidentyneet. Alue on edelleen myös pyöräilijöiden suosiossa.

Oulujärven retkeilyalueella käyntimäärien kasvua on 27 prosenttia. Muun muassa retkeilyalueen suosio karavaanareiden käyntikohteena on nostanut lukuja.

Heinäkuu oli kaikissa Lapin kansallispuistoissa ennätyksellisen vilkas

Kotimaan matkailun lisääntyminen kesällä näkyi myös Lapin kansallispuistoissa. Lemmenjoen, Oulangan, Pallas-Yllästunturin, Perämeren, Pyhä-Luoston, Riisitunturin sekä Urho Kekkosen kansallispuistoihin tehtiin heinäkuussa yhteensä 84 800 käyntiä edellisvuoden heinäkuuta enemmän.

Lapin kansallispuistojen tammi- ja helmikuun suuret käyntimäärät lupasivat ennätysvuotta, mutta koronapandemian takia Lapille tärkeä kevättalven matkailusesonki menetettiin, ja kansallispuistotkin hiljenivät, kun matkustusta kotimaassa kehotettiin välttämään.

Kesä toi Lappiin suuren määrän kotimaan matkailijoita, ja se näkyi selvästi kansallispuistojen reiteillä, taukopaikoilla sekä luontokeskuksissa. Erityisesti heinäkuu oli kaikissa puistoissa todella vilkas, sillä käyntimäärät olivat 22–58 % edellisvuoden heinäkuuta suurempia.

Esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa vierailtiin yli 33 000, Pyhä-Luostolla 7600, Lemmenjoella 1600 ja Urho Kekkosen kansallispuistossa yli 11 000 kertaa edellistä heinäkuuta enemmän.

Lähde: Metsähallitus