”Lapin ehkä siistein leirintäalue” toimii täysillä ympäri vuoden

Sallainen Caravan on suosittu talvialue, mutta tekemistä Sallatunturin juurella riittää kesälläkin.

Lapin luonto tarjoaa kesällä omanlaistaan rauhaa, jota massaturismi ei ole tärvellyt. Tämä näkyy myös leirintäalueilla kuten esimerkiksi Sallainen Caravanissa, joka luonnehtii nettisivuillaan itseään ”Lapin ehkä siisteimmäksi leirintäalueeksi”. Käynti alueella antaa luonnehdinnalle myös katetta.

Sallatunturin kivirakan kattama tunturi ja vaellusmaastot ovat aivan caravan-alueen vieressä. Tunturin laelta aukeaa komeat maisemat itään Venäjän puolelle ja vanhalle Sallatunturille.

Sallainen Caravan toimii täysillä vuoden ympäri. Tarjolla runsaasti vieraspaikkoja sekä kausipaikkoja kesäksi, talveksi tai koko vuodeksi. Sallassa tekemistä ja näkemistä riittääkin jokaiselle vuodenajalle. Talvella väkeä käy eniten mutta kesä- ja syyskuussakin vieraita käy jo lähes talvisesongin tyyliin.

Huoltotilat yhdessä rakennuksessa

Portin vieressä on huolto- ja toimistorakennus josta löytyy myös vessat, keittiö sekä kaksi saunaa, miehille ja naisille omansa. Saunojen suihkutilat ovat käytössä ympäri vuorokauden. Leirintämaksuun sisältyvät saunavuorot ovat päivittäin klo 18-21. Molemmista pukuhuoneesta on pääsy takkahuoneeseen joka on muulloinkin vapaasti käytettävissä. Kaikkiin huoltotiloihin pääsee vain avaimilla mutta ”puskaparkkilaisetkin” pääsevät kemssantyhjennykseen tai vaikkapa saunaan – toki maksua vastaan.

Sallaisen päärakennuksesta löytyvät kaikki toiminnot: Toimisto, pieni kahvila-myymälä, vessat, keittiö saunat ja suihkut sekä takkahuone.

Alueetta rajaa tunturi sekä pieni järvi johon istutettaan vuosittain siikaa. Kaikki leiriytyjät voivat kalastaa vapaasti. Rannassa on mukava grillikota. Toinen grillipaikka löytyy vastapäiseltä niemeltä joka kainalossa on myös yleinen uimaranta.

Kunnan omistamaa aluetta luotsaa Jussi Seppänen, joka on syntynyt Helsingissä mutta asunut Lapissa jo parikymmentä vuotta. Seppänen tuli Lappiin aluksi Hiihto-opettajaksi ja eräoppaaksi. Sitten hän siirtyi Sallaan rinnepäälliköksi, edelleen hotellinjohtajaksi ja sittemmin vaimonsa kanssa leirintäyrittäjäksi.

Sallan caravan-alue on laajentanut viime vuosina palveluitaan. Sallaiseen valmistui muutama vuosi sitten uusia vuokramökkejä, yhteensä 12 huoneistoa. Paritalotyyppisissä rakennuksissa on olohuone, keittiö, makuhuone ja kylpyhuone – ja mikä hienointa, jokaisessa mökissä oma sauna. Makuuhuoneessa on parivuode ja olohuoneen vuodesohvasta saa petin kahdelle.

Sallatunturin laelta aukeavat komeat maisemat. Idässä Venäjän puolella kohoaa mahtava ”vanha” Sallatunturi.

Lisäksi Sallainen hoitaa läheisen Poropuiston viereen nousseen uuden Pan Villagen huvilavuokrausta. Kuuden hengen huviloita on yhteensä 28, joista yleisesti vuokralla 14.

Kävelymatkaan päässä Sallaisesta löytyy lisäksi muun muassa Keloravintola, Papana Pupi sekä Tunturikylpylä Holiday Club Salla.

Laajalti asumatonta selkosta

Sallaan tullaan kesällä retkeilemään, marjastamaan, kalastamaan ja metsästämään – tai vain olemaan kaikessa rauhassa tekemättä mitään. Ympäristössä on neliökilometreittäin valtion maata. Retkeily- ja maastopyöräreitistö on laajaa.

Asumatonta erämaata vapaaseen samoiluun riittää ja petojakin alueella liikkuu. Joku vuosi sitten karhu vei Seppästen pihasta 11 lammasta!

Myös lapsiperheille

Läheisimmät retkireitit löytyvät heti viereisiltä Sallatuntureilta. Helpon, lapsiperheellekin sopivan päiväretken voi kiertää läheisen Poropuiston viisikilometrisellä polkureitillä, jonka varrella on erilaisia luontokohteita ja poroaitauksia. Poropuiston päärakennuksesta löytyy kahvila, Metsän Sali sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Lähiympäristöstä löytyy runsaasti vaellus- ja maastopyöräilypolkuja kaikenkuntoisille.

Sallatunturin laelle (alkuperäiseltä nimeltään Pyhätunturi!) pääsee helpoiten takarinteiden kautta loivempia reittejä. Sallaisen 4-vetopikkubussikin on vuokrattavissa kohtuuhinnalla. Tunturin laella hissin yläasemalla olevaa grillikota on aina käytössä. Huipulta avautuu upeat maisemat ympäröiviin selkosiin. Etelässä on Ruuhitunturi, jonne vie vaelluspolku. Idässä Venäjän puolella siintää se vanha ja alkuperäinen mahtava Sallatunturi. Siellä järjestettiin ensimmäiset pujottelun SM-kisat vuonna 1937.