”Muuten olen sitä mieltä, ettei Carthagoa ole hävitettävä”

”Ceterum censeo carthaginem NON esse delendam” eli suomeksi ”Muuten olen sitä mieltä, ettei Carthagoa ole hävitettävä”. Näin vitsikkäästi lukee erään Carthago-matkailuauton perässä antiikin Rooman suurta poikaa Marcus Porcius Cato vanhempaa mukaillen.

Mies eli 234–149 ennen Kristuksen syntymää, ja todellisuudessa hän oli sen alkuperäisen Karthagon suhteen ihan päinvastaista mieltä. Karthago oli hävitettävä, sillä se oli vahva sotilasmahti ja vauras kauppakeskus, joka muodosti uhan Roomalle.

Cato vanhemman puheen kerrotaan päättyneen ”Ceterum autem censeo, Carthaginem esse delendam” eli suomeksi ”Muuten olen sitä mieltä, että Karthago on hävitettävä”. Jankutus alkoi tuottaa tulosta jo hänen kuolinvuotenaan.

Marcus Porcius ehti nähdä, että Rooma aloitti sodan, ja kolmivuotisen piirityksen jälkeen nykyisen Tunisian alueella sijainnut Karthago kukistui ja hajotettiin maan tasalle.

Saksalainen Carthago ilmoittaa nettisivuillaan valmistavansa luksusmatkailuautoja, mikä olisi sopinut huonosti Caton pirtaan. Hän näet oli lujasti kaikkea luksusta vastaan.