Karavaanarit lämpenevät hiljalleen vertaisvuokraukselle

Oman ajoneuvon vuokraamiseen suhtaudutaan vielä varauksella. Matkailuautoja on vertaisvuokrauspalveluissa kuitenkin jo tarjolla.

Matkailuauton – ja auton ylipäänsä – omistaminen on kallista lystiä. Kun huomioi arvonaleneman, joka kilometrille kertyy yllättävän paljon hintaa. Verot, vakuutusmaksut, rahoituskulut ja muut maksut juoksevat, vaikka kiesi seisoisi pihassa.

Moni karavaanari kysyykin itseltään, onko autoa järkevää pitää suurin osa ajasta paikoillaan tyhjän panttina. Kysymys on erityisen ajankohtainen nyt, kun internet on mahdollistanut Uberin kaltaiset verkkopalvelut, jotka jakavat auton käyttöä ja kustannuksia muidenkin kuin omistajan kesken.

– Jakamistalous on nykypäivää. Enää ei puhuta vain ilmiöstä, vaan tämä on kasvava suuntaus. Esimerkiksi Airbnb on tehnyt sen mahdolliseksi, sanoo vertaisvuokrausyritys Shareit Blox Carin toimitusjohtaja Paul Nyberg.

Suomessakin autoilijat ovat alkaneet hiljalleen lämmetä ajatukselle silmäteränsä vuokraamisesta muille kuin kavereille ja sukulaisille. Vuonna 2015 perustettu Shareit Blox Car tekee vielä tappiota, koska palvelun kehittäminen ja markkinointi ovat vieneet rahaa. Nybergin mukaan kehitys näyttää kuitenkin lupaavalta.

– Palvelulla on lähes viisi tuhatta käyttäjää, ja ajoneuvojen määrä lähentelee viittä sataa. Niistä on vuokrattavissa ajankohdasta riippuen toista sataa. Luvut kasvavat jatkuvasti, Nyberg sanoo.

Karavaanarit vielä tarkkailevat

Matkailuautoja on vuokrattavissa jutun kirjoitushetkellä kaksi, vaunuja ei yhtään. Karavaanarit näyttävät innostuneen ideasta vielä verkkaisesti, vaikka yhteistyö SF-Caravan ry:n kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin ja vertaisvuokrauksen ajatusta on tehty yhdessä tutuksi.

– Onhan se jossain määrin yllättänyt, vaikka tiedossa toki oli, että karavaanarit ovat perusautoilijaa iäkkäämpiä ja siten konservatiivisempia. Pääasialliset kohderyhmämme painottuvat nuorempiin polviin.

Lisäksi Nyberg arvelee matkailuajoneuvojen vuokraajien tottuneen käyttämään netin yleisiä markkinapaikkoja.

– Niiden kautta vuokratessa prosessiin liittyy kuitenkin enemmän vaivaa. Meillä on tarjota valmiit maksu- ja viestintäjärjestelmät sekä varauskalenterit, mikä helpottaa vuokraamista, hän sanoo.

Nyberg uskoo, että myös matkailuautoille riittäisi vuokraajia, jos niitä olisi tarjolla.

– Lisääntynyt tarjonta lisää kysyntää. Uskommekin edelleen tiedottamisen ja markkinoinnin voimaan. Näkyvyyttä haetaan esimerkiksi caravan-messuilta.

Uusi vakuutus mahdollisti toiminnan

Aiemmin vertaisvuokraus oli monimutkaista, sillä auton piti olla rekisteröity vuokrauskäyttöön tarkoitetuksi, jolloin vakuutusten hinnat olivat korkeat. Tavallisesti omistajan oma vakuutus ei yleensä kata vahinkoja, jos auto on vuokrattu.

Tilanne kuitenkin muuttui Shareit Blox Carin ja Ifin yhteistyön myötä, koska vertaisvuokrausta varten kehiteltiin oma lisävakuutuksensa. Nyt riittää, että on tavallinen liikennevakuutus, jonka päälle tulee vuokrauksen ajaksi Shareit-Turva. Se suojaa bonukset ja rajaa omistajan omavastuun 200 euroon, mikäli vertaisvuokrauksen aikana sattuu vahinko.

Lisävakuutus maksaa jokusen euron per vuokrapäivä. Shareit pidättää summan autonomistajalle maksettavasta korvauksesta automaattisesti.

Vakuutuksesta myös korvataan, mikäli auto ei sattuisi palautumaan omistajalleen. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin epätodennäköisiä, koska palvelun kaikki käyttäjät tunnistetaan ja tarkistetaan. Käyttäjät voivat antaa myös antaa palautetta toisilleen, jolloin kehnoja arvosteluita keränneitä tiedetään karttaa.

Vuokran suuruuden auton omistaja saa päättää itse. Raha kiertää ensin Shareit Blox Carille, joka tilittää vuokrat kerran kuussa omistajalle. Palveluun liittyminen on ilmaista, eikä kuukausi- tai jäsenmaksuja ole. Välityspalvelu kuitenkin ottaa provisiona summasta 30 prosenttia. Vuokrat ovat omistajalle veronalaista tuloa.

Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 1/2018.