Suomalainen uutuuslaite suojaa kosteusvaurioilta – säästö on jopa satasia vuodessa

Kotimaiseen tutkimustyöhön perustuva MoistMaster-kuivanapitosäädin optimoi kosteusturvan ja säästää energiaa matkailuajoneuvon säilytyksessä.

Pohjolan ilmasto-olosuhteet koettelevat matkailuajoneuvoja, joille kaikkein riskialtteimpia aikoja ovat loppukesä ja syksy sekä kevät. Silloin olosuhteet ovat suotuisimmat home- ja mikrobikasvulle sekä kondensoitumiselle eli kosteuden tiivistymiselle rakenteiden pinnoille.

Akateemisen tutkimustyön pohjalta on kehitelty kuitenkin erityinen säädin ongelmia taklaamaan. Pistorasian ja lämmitinjohdon väliin kytkettävän laitteen algoritmi perustuu älykkään kuivanapitolämmityksen periaatteeseen.

– Kosteusvauriot syntyvät, kun ilman suhteellinen kosteus on liian korkea ja lämpötila suotuisa, sanoo Tampereen yliopiston rakennustekniikan professori Juha Vinha, joka on yksi kolmesta tutkijasta MoistMaster Oy:n takana.

Laitteen ideana onkin mitata ilman suhteellista kosteutta (RH) ja lämpötilaa ja kytkeä päälle raja-arvojen ylittyessä lämmitin kuten rakennuspuhallin, autonlämmitin tai lämpöpatteri. Lämpötilan noustessa ilmaan mahtuu enemmän vesihöyryä, mutta RH laskee.

”Satasten säästö jo vuodessa”

Vinhan mukaan tavoitteena on ollut tutkia ja kehittää älykästä kuivanapitolämmitystä ajoittain käyttämättöminä oleviin tiloihin.

– Käyttökohteita on paljon. Matkailuautojen ja -vaunujen lisäksi laite auttaa pitämään kunnossa myös mökit, varastot, talousrakennukset, aitat ja muut vastaavat irtaimistoineen minimaalisella energiankulutuksella. Samalla ehkäistään hajuhaittoja ja tunkkaisuutta sekä mahdollisia terveysongelmia.

Tutkimus aiheen ympärillä alkoi Tampereen teknillisessä yliopistossa jo vuonna 2007. Tutkimuksia jatkettiin sittemmin laajassa tutkimushankkeessa, jonka rahoitushakua Business Finlandille myös SF-Caravan ry oli puoltamassa. MoistMaster Oy lähti kehittämään tuloksia vuonna 2021 kaupalliseksi tuotteeksi, joka on nyt lanseerattu.

Älypuhelimeen voi ladata sovelluksen, jonka palkki näyttää, liikutaanko suhteellisen ilmankosteuden osalta kriittisellä alueella.

– Täysin vastaavaa tuotetta ei markkinoilla ole. Lähimpänä ovat laitteet, joissa on vain yksi vakioitu RH-raja, jonka ylittyessä lämmitys käynnistyy. MoistMaster sen sijaan hakee lämpötilaolosuhteen mukaan jatkuvasti optimaalisinta olosuhdetta, jotta lämmitys olisi mahdollisimman vähäistä, Vinha sanoo.

– Energian nykyhinnoilla laite maksaa nopeasti itsensä takaisin. Säästö voi olla useita satoja euroja jo yhdessä vuodessa.

Ilmastonmuutoksen edetessä ja Suomen nykyoloissa esimerkiksi homehtumisriski on lisääntynyt merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Tärkein käyttöalue on kosteina vuodenaikoina. Talvella riskiä ei ole, koska mikrobit eivät kasva pakkasella. Talvella lämmittämiseen kuluu paljon energiaa, joten kaikkein suurin säästö saavutetaan, jos tilan voi päästää pakkasen puolelle. Toki kondensoitumista täytyy varoa.

Esillä myös Lahden messuilla

MoistMasterille on myönnetty Suomessa kaksi patenttia. Säätötasoja on kolme. Näistä optimaalisin suojaa homeelta, kosteusvaurioilta ja kondenssilta. Tiukin taso suojaa myös ruostumiselta. Kolmas on niin sanottu viihtyvyyslämpö, joka ei ole kuitenkaan energiansäästön kannalta edullisin.

Älypuhelimeen on ladattavissa laitetta ohjaava Bluetooth-sovellus, jolla lämpötilalle ja kosteudelle voi asettaa haluamansa rajat. Laite kuitenkin toimii myös ilman sovellusta.

MoistMasteria voi ostaa sen verkkosivuilta hintaan 375 euroa, mutta Lahden Caravan-messuilla sitä myydään 30 nopeimmalle karavaanarille testikäyttöön hintaan 275 euroa. Laitteelle myönnetään kahden vuoden takuu.