Rauhaa Suomussalmen luonnossa – ja sotaa näyttelyissä

Hossan kansallispuiston virallisia vihkiäisiä vietettiin vasta noin kuusi vuotta sitten, mutta puisto alkaa olla mallillaan niin infrastruktuurin kuin erilaisten palvelujen suhteen.

Toki ainakin lisämajoituskapasiteetin saaminen on jo monta vuotta pysynyt Suomussalmen kunnan toivelistalla – erityisesti sellainen noin 50 vuodepaikkaa käsittävä yksikkö, joka mahdollistaisi nykyistä suurempien matkailijaryhmien vastaanottamisen Hossaan. Tarve lisäkapasiteetille on sikäli ilmeinen, että viime vuosina sulan maan kaudella majoituksen kysyntä on säännöllisesti ylittänyt tarjonnan.

Tänä kesänä Metsähallituksen työlistalla Hossassa ei ole käynnissä massiivisempaa rakentamista, ennemminkin ylläpitäviä korjaustöitä. Tarkoitus on esimerkiksi uusia Joutenpuron ja Ölkynpuron pitkossillat sekä Hakokosken sillan kaiteet. Kansallispuiston ulkopuolella Hevonperseen moottorikelkka- ja polkusillan uusiminen on edessä loppusyksyllä. Kelien salliessa Hossan Moilasenvaarassa ja Suomussalmen Sydänmaanarossa tehdään ennallistamispolttoja.

Viime kesänä Metsähallitus teki rakennustöitä erityisesti Suomussalmen lähivirkistyskohteissa. Lähikohteet tarjoavat rauhallisempia vaihtoehtoja kansallispuistoille ja muille vilkkaille retkeilykohteille.

Sotahistoriaa kosketusnäytöillä

Etenkin jos kelit sattuvat olemaan huonot, matkailijat kaipaavat muutakin kuin metsään tai vesille menemistä. Suomussalmella on perinteisiä kohteita sotahistoriasta kiinnostuneille alkaen Raatteentien tarinan esittelystä. Uusimpana tarjokkaana on digitaalinen näyttely Vaietut arktiset sodat.

Ylellä esitettyyn ja Areenassa katsottavissa olevaan Vaietut arktiset sodat -dokumenttisarjaan perustuvassa Suomussalmen näyttelyssä valotetaan etenkin talvisodan ja Raatteentien tapahtumia. Suomussalmen taisteluiden lisäksi diginäyttely käsittelee muun muassa suomalaista propagandaa. Ilmaiseen näyttelyyn voi tutustua Suomussalmen matkailutoimiston aukioloaikoina Jalonniemi-talossa.

Leirintäalueita paikkakunnalla: Finn Camping Kangasjoki, Hossanportti, Camping Hossan Lumo, Karhunkainalo.

Lähteet: Metsähallitus, Visit Suomussalmi

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *