Matkaoppaat merelle ja meren pinnan alle

Itämeri.fi on suomalaisen meritiedon kokoava uusi sivusto, Meriopas.fi puolestaan merellä liikkujan karttapalvelu.

Uuden Itämeri.fi-sivuston takana on patteristo meren parissa työskenteleviä suomalaisia laitoksia ja organisaatioita. Varsinaiseksi meritiedon aarreaitaksi kehutulla sivustolla voi tutustua muun muassa Itämeren luontoon ja sen muutoksiin, merentutkimukseen, Itämeren yhteiskunnallisiin kytköksiin ja erilaisiin merellisiin vapaa-ajankohteisiin.

Meriopas.fi on puolestaan merellä liikkujan karttapalvelu, joka on tarkoitettu niin veneilijöille, mökkiläisille kuin rannalla liikkujillekin. Palvelun kautta löydät tietoa muun muassa säästä ja olosuhteista merellä, levätilanteesta, erilaisista rajoitusalueista, vierasvenesatamista ja vierailukohteista.

Luonnossa ja vesillä saa liikkua jokamiehenoikeudella vapaasti riippumatta siitä, kuka omistaa maan tai vesistön. Luontoa saa myös käyttää sitä vahingoittamatta vaikkapa tilapäiseen leiriytymiseen rantakalliolle tai hietikkoon. Jokamiehenvelvollisuus on taas jättää luonto käynnin jälkeen yhtä hyvään tai parempaan kuntoon kuin sinne saavuttaessa.

Itämeri täynnä luontoelämyksiä

Itämeri tarjoaa upean näyttämön lukuisiin vapaa-ajan aktiviteetteihin, kuten retkeilyyn, veneilyyn, kalastukseen tai luontokuvaukseen. Niihin ja Itämeren upeisiin luontokohteisiin ja kansallispuistoihin voi tutustua Itämeri.fi:n vapaa-aikaa käsittelevässä osiossa.

Esimerkiksi Saaristomeren kansallispuiston sokkeloista löytyy maailman kauneimmaksi kuvailtu saaristo. Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella pääsee puolestaan todistamaan jääkauden jälkeistä maankohoamista, ja Ahvenanmaan saariston kauneus lumoaa upeilla kallioillaan ja hiekkaluodoillaan.

Myös pinnan alla riittää nähtävää. Pohjoista Itämerta on nimitetty hylkyjen aarreaitaksi ja maailman suurimmaksi vedenalaiseksi museoksi. Suomen merialueelta tunnetaan tuhansittain eri ikäisten, tyyppisten ja eri astein säilyneiden alusten hylkyjä, ja uusia kohteita löytyy jatkuvasti. Ainutlaatuista Itämerellä on puisten hylkyjen suuri määrä ja korkea ikä.

Otsikkokuva Tankarin majakasta: Metsähallitus/Riikka Alvik