Kalajärven leirintäalueella on monta rautaa tulessa – ja siihen tarvitaan kökkähenkeä

Kalajärvi on Peräseinäjoella Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva 1970-luvulla tehty tekojärvi. Sen rannalla sijaitsee suosittu leirintäalue, joka on SF-Caravan Seinäjoen seutu ry:n kotipaikka.

Toimintaa Seinäjoen kaupungin vuokratontilla olevalla caravan-alueella on laajennettu vuosikymmenien varrella, mutta nyt alueen rajat kaikenlaiselle laajentamiselle alkavat tulla vastaan.

– Meillä on siinä seututie vieressä. Olemme ryhtyneet ajamaan siihen alikulun saamista ja leirintäalueen sisäänajoliittymän siirtämistä, jotta saisimme lisää tonttitilaa. Se asia on ollut joskus aikaisemminkin esillä, mutta nyt tieasiaa on taas ryhdytty ajamaan eteenpäin, kertoo yhdistyksen hallituksen jäsen Esa Haapoja.

Tieliittymän paikan siirtyminen vajaalla sadalla metrillä olisi siksi tärkeää, että se toisi leirintäalueelle lisää tilaa muun muassa usealle kymmenelle uudelle caravan-paikalle. Sähköpaikkoja on tällä hetkellä noin 250.

Tien saaminen siirretyksi on vain yksi lukuisista asioista, joiden parissa yhdistyksen väki on viime aikoina käyttänyt aikaansa. Tehtynä, meneillään ja tulossa on isoja investointeja.

”Pientä laittoa”

Esimerkiksi teknisen osaston käyttöön on rakennettu peltinen huoltohalli, joka on osittain lämmin. Alueelle vedetään parasta aikaa lisää sähkökaapelointia, joten luvassa on lisää sähkötolppia kausipaikkalaisten ja vierailijoiden käyttöön. Myös langatonta verkkoa parannetaan. Vierailijoille muutama vuosi sitten tehtyä loosialuetta aiotaan laajentaa.

Kaapeloinnin yhteydessä laitetaan lisää salaojaputkia, jotta sadevesiä saadaan paremmin hallittua. Raja-aitoja ollaan uusimassa, polkuautorata on tekeillä. Ja ensi kesäksi on suunnitteilla sähköautojen latauspaikkoja.

Naisten saniteettitilojen uudistaminen aloitetaan jo tulevana talvena. Sekin on aika iso ponnistus, johon menee arviolta 30 000 euroa. Siihen investointiin on sentään haettu ja tulossa avustuksia eri tahoilta. Ja sähkönkulutus on suurta ja sähkölaskua pitäisi saada leikattua, tähän saataisiin apua aurinkopaneeleista.

”Teemme melkein kaiken itse”

–  Paljon on asioita mutta rahaa ei ole hirveästi, joten me teemme melkein kaiken itse, lukuun ottamatta luvanvaraisia asioita. Siksi tekeminen on välillä vähän hidasta, etenkin kun käynnissä on niin monia asioita yhtä aikaa. Meillä on onneksi yhdistyksessä miehiä, jotka tekevät alueella töitä lähes jatkuvasti etenkin kesällä. Siten pysyy alueella paikat kunnossa ja saadaan myös uutta.

Leirintäalueen tilaussauna on kesäkaudella erittäin suosittu.

– Niin. On puhuttu, että pitäisi saada myös vuokrasaunoja lisää. Meillä on yksi tilaussauna, joka on ollut käytännössä koko kesän jatkuvasti puolesta päivästä iltaan käytössä.

Esa Haapoja arvioi, että voi mennä 10 vuotta, ennen kuin kaikki nykyiset suunnitelmat on toteutettu. Ja melkein jokaisessa hallituksen kokouksessa tulee esille vielä lisää jotain tekemistä.

Vaikka menee hyvin, hereillä pitää pysyä

Yhdistyksessä on 2 094 jäsentä, ja jäsenmäärässä on ollut viime vuosina pientä kasvua. Leirintäalueellakin mennyt kesä oli hyvä. Matkailuajoneuvoja on ollut koko kesän hyvin liikkeellä. Yöpymisvuorokausia on ollut tänä vuonna jo elokuun loppuun mennessä saman verran kuin koko viime vuonna.

Leirintäalueen kehittämisessä ei ole väliä pelkästään sillä, mitä yhdistyksen väki itse haluaa. Siksi asiaa kysytään parhaillaankin Kalajärven camping-alueen käyttäjiltä alueen verkkosivulla olevalla markkinointitutkimuksella, jonka tekee Seinäjoen ammattikorkeakoulun oppilaat. Kehittämisen pohjatiedoksi halutaan tietää esimerkiksi mitä asiakkaat haluavat leirintäalueelle lisää, mikä on hyvin ja mikä huonosti, ja paljonko vieraat jättävät alueelle rahaa.